Formirana komisija za ispitivanje nestanka struje u Andrijevici i Plavu

Komisija će ocijeniti i reakciju nadležnih organa CGES-a od početka prekida u napajanju strujom do obezbjeđenja napona
0 komentar(a)
Kabl, Andrijevica, Foto: Rabrenović
Kabl, Andrijevica, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 30.01.2013. 12:14h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) formirao je posebnu komisiju čiji je zadatak da, u narednih 30 dana, utvrdi uzrok prekida u napajanju strujom područja Andrijevice i Plava, od 15. do 21. januara.

Kako je saopšteno iz te kompanije, u komisiji su, pored inženjera CGES-a, i eminentni stručnjaci sa Elektrotehničkog i Građevinskog fakulteta, državne elektroenergetske inspekcije i Hidrometeorološkog zavoda.

"Zadatak komisije, čiji rad počinje danas, je da konsoliduje neophodne ulazne podatke u vezi sa havarijom 110 kV dalekovoda Berane-Andrijevica, i utvrdi neposredne uzroke ispada tog visokonaponskog vazdušnog voda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je komisija zadužena i da utvrdi uzroke kvarova na 110 kV dalekovodu Podgorica-Trebješica-Andrijevica.

Komisija će ocijeniti i reakciju nadležnih organa CGES-a od početka prekida u napajanju strujom do obezbjeđenja napona za područja Andrijevice i Plava, ali i kvalitet sprovedenih aktivnosti na preventivnom održavanju tih dalekovoda.

"Stručni tim će, takođe, ocijeniti adekvatnost primijenjenih kriterijuma kod planiranja investicija, projektovanja, izgradnje i održavanja elektroenergetske mreže na 'pogođenom' području", navodi se u saoptenju.

Iz CGS-a su kazali da će komisija, nakon tridesetodnevnog rada, prezentovati izvještaj, sa kojim će šira javnost biti blagovremeno upoznata.

Bonus video: