Predlozi za imena ulica u Podgorici: Počast i pjesniku Draganu Raduloviću

Odbornici Glavnog grada u februaru razmatraju predloge o imenovanju ulica
308 pregleda 22 komentar(a)
Dragan Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.01.2013. 14:05h

Dječji pisac Dragan Radulović i humanista Srđan Aleksić iz Trebinja, samo su neke od ličnosti po kojima će nazive nositi ulice u Podgorici, ako Skupština za to da zeleno svjetlo 12. februara.

Predlogom Odluke o određivanju naziva ulica i mosta u Podgorici, predviđeno je da dva bulevara u MZ “Ljubović” dobiju nazive po Milošu Rašoviću i Josipu Sladeu. Rašović je, između ostalog, bio predsjednik Narodnooslodilačkog fronta Crne Gore, a Slade inženjer i projektant puteva i zgrada u Crnoj Gori nakon 1878. godine.

Na području MZ "Stara varoš", planirano je da se bulevar hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića prostire kao produžetak Bulevara Save Kovačevića na zapad do Ulice kralja Nikole, pored centralnog parka Pobrežje.

Odlukom je predviđeno da se na području MZ "19. decembar", bulevar nazove po učesniku NOB-a Ibrahimu Dreševiću.

Predloženo je da ulica dužine 200 metara, koja se prostire od Moskovske na zapad, pored nove stambene zgrade i "Pobjede" do Bulevara revolucije, nosi ime pokojnog Dragana Radulovića.

Na području MZ "Zabjelo", planirano je da tri ulice dobiju imena po slikarima Gojku Berkuljanu, Jovanu Zonjiću i Milanu Božoviću.

U Donjoj Gorici će se ulica, nazvati po prvom plemenskom kapetanu Lješkopolja Tomu Asanovu Miranoviću.

U Zagoriču će ulica nositi ime inženjera, političara i diplomate Lazara Mijuškovića.

Po narodnom heroju Muharemu Asoviću zvaće se ulica na Koniku.

Na području MZ "Tološi II" ulice će dobiti imena narodnih heroja Đura Čagorovića, Marka Rašovića, Krsta Popivode, Joka Adžića, brigadira crnogorske vojske Mašana Božovića, dukljanske kraljice kraljice Jakvinte, divizijara crnogorske i generala ruske vojske Luke Gojnića, botaničara Vilotija Blečića, slikara Miloša Vuškovića, publiciste Ilije-Peka Peličića, etnologa i pedagoga Andrije Jovićevića i vojvode Tripka Đžakovića.

Odbornici će se izjasniti i o predlogu Odluke da se ispred OŠ “Savo Kažić“ na Barutani podigne spomen-bista tom revolucionaru.

Predviđeno je da se spomen-bista, posvećena istaknutom revolucionaru Stanku Dragojeviću, izmjesti u pravcu produžetka Hercegovačke ulice prema Moskovskom mostu.

Odbornici će se izjasniti o doradi zajedničke spomen-grobnice rodoljuba Ljuba S. Popovića i Đoka M. Radovića, strijeljanih 1942. godine.

Šeiku ulica, Čerčilu most

Ulica koja spaja Cetinjski put i Bulevar Džordža Vašingtona sa južne strane "Atlas capital centra" zvaće se po osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Zaidu.

U MZ "1.maj" će biti i Ulica Baku, koja će dobiti naziv po glavnom gradu Azerbejdžana. Odlukom je predviđeno da most na mini-obilaznici, na Ribnici, nosi naziv Vinstona Čerčila.

Na sjednici će se glasati i o predlogu za podizanje spomen -biste azerbejdžanskom pjesniku i dramskom piscu Huseinu Džavidu na desnoj obali Ribnice.

Bonus video: