Institut za javno zdravlje: Smanjen broj oboljelih od gripa

"Iako je u suštini kretanje broja oboljelih od gripa nepredvidivo, može se očekivati da će u narednom periodu, zbog završetka školskog raspusta, doći do povećanja obolijevanja"
0 komentar(a)
grip, Foto: Shutterstock.com
grip, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2013. 17:43h

U Crnoj Gori je u protekloj sedmici smanjen broj registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, uz upozorenje da se zbog nastavka školske godine u narednom periodu može očekivati povećanje.

„Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 24. decembra do 27 januara je 84. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B“, kaže se u saopštenju.

U sezoni 2012/2013, registrovan je jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

Iz Instituta su podsjetili da je najveći broj oboljelih registrovan u dobnoj grupi od 25 do 64 godine kao i da je najveći broj oboljelih registrovan u centralnom regionu

„U Crnoj Gori se u četvrtoj nadzornoj nedjelji, od 21. do 27. januara, u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi smanjenje broja registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu. Registrovano je 145 oboljelih, sa incidencijom 23/100 000 stanovnika, što je stopa novooboljelih za jednu sedmicu“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su podsjetili da je najveći broj oboljelih registrovan u dobnoj grupi od 25 do 64 godine kao i da je najveći broj oboljelih registrovan u centralnom regionu.

„Iako je u suštini kretanje broja oboljelih od gripa nepredvidivo, može se očekivati da će u narednom periodu, zbog završetka školskog raspusta, doći do povećanja obolijevanja. Zbog toga ukazujemo na važnost pridržavanja opštih i specifičnih mjera prevencije gripa“, upozorili su iz te zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, najefektivnija mjera prevencije je vakcinacija pa su podsjetili da se ona može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa.

„Opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku i izbjegavanje oddirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, provjetravanje prostorija, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost“, podsjetili su iz Instituta.

Oni su kazali da je u državama sjeverne Evrope registrovano smanjenje broja osoba sa simptomima koji liče na grip, dok je u većini ostalih, uključujući i istočnu Evropu, taj broj u porastu.

Bonus video: