Dušana Delića pitali kako je "Azimut" prodao Romanovu

Po zahtjevu Moskve, policija počela provjeru imovine Rusa, za kojeg se vjeruje da je i u Crnoj Gori prao prljavi novac
1291 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 17:26h

Crnogorska policija saslušala je u svojstvu svjedoka Budvanina Dušana Delića (68), oca kontroverznog Ivana Delića, nakon što je rusko Tužilaštvo putem Interpola tražilo da se ispita i u Crnoj Gori porijeklo imovine bivšeg ruskog agenta Aleksandera Romanova, koji je u Moskvi mjesecima pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela.

Pomoćnik direktora Uprave policije Vojislav Marković potvrdio je “Vijestima” da su Delića pitali kako je, kada i pod kojim uslovima Romanovu prodao luksuzni hotel “Azimut” na Svetom Stefanu.

“Interpol Moskva obavijestio nas je prije desetak dana da vodi istragu protiv Romanova, zbog koruptivnih krivičnih djela, pa je od NCB Interpol Podgorica tražio da se dostave podaci o kupoprodaji hotela 'Azimut' i hotela 'Romanov', oba na Svetom Stefanu, naveo je Marković.

Dušan Delić na saslušanju je objasnio kako je prije nekoliko godina prodao hotel “Azimut” Romanovu, a na zahtjev policije predao je i sve kupoprodajne ugovore, koji se sada provjeravaju.

Marković je kazao da je policija do sada utvrdila i da je osumnjičeni Rus i za drugi hotel na Svetom Stefanu - Romanov, najprije kupio zemljište, a potom 2006. godine bez građevinske dozvole sagradio petospratno zdanje.

“Tražili smo provjeru svih dokumenata od Uprave za sprečavanje pranja novca, Uprave za nekretnine i Uprave za imovinu. Nakon što dobijemo povratnu informaciju, Moskvi ćemo uputiti sve podatke”, objasnio je proceduru Marković.

Do sada iz Moskve u ovom predmetu nije upućivan nijedan zahtjev za međunarodno - pravnu pomoć, ali nije isključeno da će u narednom periodu po zahtjevu iz Rusije i u Crnoj Gori biti otvorena zvanična istraga o tome kako je penzionisani pukovnik ruske Vanjsko-obavještajne službe SVR-a, kupovao imovinu na našem primorju, kao i da li neki naši državljani imaju udjela u pranju prljavog novca.

Romanova, kako piše ruska štampa, kao savjetnik generalnog direktora Rosteka – državnog holdinga za carinske poslove, terete za organizovanje podmićivanja, zbog čega je krajem avgusta ove godine uhapšen nakon povratka sa odmora iz Crne Gore. U Rusiji vjeruju da je on dio kriminalnog novca plasirao u Crnu Goru, gdje je kupovao imovinu i hotele na primorju.

U vrhu Uprave policije “Vijestima” je potvrđeno da je dosadašnjim provjerama utvrđeno da su oba hotela, na pjeni od mora, sagrađeni bez građevinske dozvole, zbog čega hoteli sa 4 zvjezdice i dalje posluju kao divlji objekti i to sa privremenim rješenjima za rad.

U vrhu Uprave policije “Vijestima” je potvrđeno da je dosadašnjim provjerama utvrđeno da su oba hotela, na pjeni od mora, sagrađeni bez građevinske dozvole

U katastru, hotel “Romanov” upisan je na firmu osumnjičenog Rusa, a zavedena je kao stambena zgrada - petospratnica (kat. parcela br.1332 – LN br.26 KO Sveti Stefan). Hotel “Azimut” ima oko 1.200 kvadrata, ali zgrada nije upisana u katastru, već na parceli br.1330 – LN br.606 KO Sveti Stefan, još uvijek je uknjižen samo voćnjak.

Za oba hotela nadležna je firma “Romanoff d.o.o”, a pregledom Centralnog registra Privrednog suda vidi se da je kao osnivač sa 56 procenata vlasničkog udjela upisan osumnjičeni Rus, dok je 46 odsto vlasnik Nadežda Horeva, supruga generala Andreja Horeva, koji se u Rusiji, takođe, pominje kao bezbjednosno lice i koji je pod istragom zbog nerealne imovine i bogatstva, koji posjeduje. U CRPS-u kao ovlašćeni zastupnik upisana je Budvanka Daliborka Đurašević, koja je i izvršna direktorica “Romanoffa”.

Ruski mediji prošle godine pisali su o vlasničkom preuzimanju spornog hotela “Azimut”, navodeći da su Romanov i supruga Horeva formalni vlasnici postali tek 2009. godine, te da sa porodicom Delić imaju ugovor o mjesečnom plaćanju duga sve do 2014. godine.

Budvanski građevinski mag

Budvanin Dušan Delić vlasnik je građevinske firme “Azimut”, koja je u registru Privrednog suda upisana kao društvo za turizam, hotelijerstvo, inžinjering i građevinarstvo.

Osnovna djelatnost Delićevog “Azimuta” je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a on je u Budvi i na Svetom Stefanu poznat kao osoba koja je na tom dijelu obale izgradila veliki broj zgrada, apartmana i hotela. Inače, Delić privatne firme je otvorio još 80-ih godina prošlog vijeka, a u Budvi se pominje kao veoma imućan čovjek sa dobrim vezama.

Unutrašnost "Romanova"

Interesantno je da se njegova firma zove isto kao i ruska kompanija „Azimut“, koja je vlasnik najvećeg lanca hotela u ruskoj federaciji. Dušan Delić u aprilu prošle godine reagovao je na tvrdnje MANS-a da je nezakonito od Opštine Budva kupio plac u Reževićima, gdje se bavi stočarstvom. Delić tvrdi da u Reževićima ima farmu od 700 koza, 60 kokošaka, 40 ćurki, četiri krave, dva magarca, konja i savremeni pogon za sterilizaciju mlijeka i sira, po italijanskoj tehnologiji. U tom selu je napravio i bunar, a vodu je našao na dubini od 140 metara.

Njegov sin Ivan Delić više od decenije se pominjao kao osoba, koja se povezivala sa nekim likvidacijama, ali on nikada zvanično nije sumnjičen za neko djelo. Mlađi Delić je u avgustu 2008. godine bio meta zemunskog klana, kada je greškom usmrćen nedužni mladić iz Nikšića Goran Pejović, koji je ubijen na terasi restorana “Palma”.

Dvije godine kasnije Delić je potvrdio da vjeruje u priču da je on zaista bio meta Sretka Kalinića, a na Budvanina je pucano još dva puta.

Galerija

Bonus video: