Keković: Nismo na ulici jer smo je željni već zato što Vlada neće da nas sasluša

Vladajuća koalicija predložila da se prosječne zarade ne oporezuje do iznosa od 479 eura, a da se ostatak iznad tog iznosa oporezuje po poreskoj stopi od 15 odsto
71 pregleda 63 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 19:32h

Više stotina građana od 11 do 12 časova protestovalo je ispred Skupštine kako bi pokušali da utiču na poslanike da ne usvoje krizne mjere.

Novi predlog DPS-SDP: Oporezovati plate iznad prosjeka sa 15 odsto>>>

"Svi napolje": Grupa građana dijelila letke poslanicima ispred Skupštine >>>

Foto: Srdan Kosović

Na protest je stigla i grupa prosvjetnih radnika iz Budve, kao i nezadovoljni radnici iz Nikšića, i iz drugih gradova sa sjevera države.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković kazao je okupljenima da "nismo na ulici jer smo je željni vec zato što vlada neće da nas sasluša"

Foto: Srdan Kosović

Keković je poručio da radnici više neće ćutati i da Crna Gora može i mora da bude država socijalne pravde.

"Danas ne možemo promijeniti ništa. USS će nakon sjednice održati sastanak i saopštiti šta dalje", rekao je Keković na kraju skupa.

"Džabe štrajkujemo 20 godina, umrijećemo od gladi" komentari su okupljenih.

FOTO: "Džabe štrajk 20 godina"

Slobodan Savović iz Sindikata prosvjete je kazao da "kad sve prođe ostaće zapamćeno ko je glasao za prazne novčanike".

"Zna se kako se zove onaj što zavlači ruku u tuđe džepove", rekao je Savović.

Video: Zoran Bojović

Predrag Spasojević iz Saveza sindikata Crne Gore kazao optužio je rukovodstvog tok Sindikata da je "izdalo radničke interese".

Nakon toga uslijedili su zvižduci na pomen bivšeg i sadašnjeg generalnog sekretara SSCG Danila Popovića i Zorana Masoničića

Protestu su se priključili poslanici Pozitivne Ana Ponoš, Dritan Abazović i Zoran Miljanić, kao i funkcioneri Demokratskog fronta Koča Pavlović, Milan Knežević, Janko Vučinić i Jelisaveta Kalezić koji su izašli iz zgrade Skupštine.

Zbog protesta saobraćaj je zaustavljen od hotela Crna Gora do mosta Blaža Jovanovića.

Foto: Savo Prelević

Podsjetimo, predsjednik Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković je kazao da će prije sjednice poslanicima uručiti apel u kojem će ih upoznati sa štetnim uticajem novog oporezivanja na standard zaposlenih, mjerama koje su predložili Vladi umjesto ovog kriznog poreza i podsjetiti ih na sve one mjere koje su usvojene proteklih godina, a koje su išle na štetu zaposlenih.

Foto: Savo Prelević

Vladajuća koalicija danas je predložila da se prosječne zarade ne oporezuje do iznosa od 479 eura, a da se ostatak iznad tog iznosa oporezuje po poreskoj stopi od 15 odsto.

Na taj način ovom mjerom bi bilo obuhvaćeno 44.000 radnika, dok 124.000 radnika ne bi bilo pogođeno novim nametima.

Foto: Srdan Kosović

Tokom protesta ispred zgrade Skupštine bile su postavljene ograde, a protest ste mogli da pratite i na Twitter stranici "Vijesti" putem hashtaga #krizniporez.

Prosvjetni radnici protestovali simbolično u holovima

Veliki broj prosvjetnih radnika došao je iz crnogorskih gradova na protest u Podgoricu, a oni, koji nijesu bili ispred Skupštine, protestovali su simbolično u holovima škola, rekao je predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

On je kazao da će dalje aktivnosti prosvjetara zavisiti od visine kriznog poreza i odluka organa Unije sindikata.

Sindikat prosvjete pozvao je prosvjetne radnike da protestom ispred Skupštine počnu drugo polugodište, zbog najavljenih Vladinih mjera štednje, koje podrazumijevaju dodatno oporezivanje zarada u Crnoj Gori.

Nekoliko stotina građana se danas okupilo ispred zgrade parlamenta protestujući protiv najavljenog usvajanja kriznog poreza.

Pavićević je kazao agenciji MINA da je zadovoljan odzivom na protestu.

"Veliki broj prosvjetara je došao iz većine gradova, a oni, koji nijesu bili ispred Skupštine, simbolično su protestovali u holovima škola i neki čas nije održan", rekao je Pavićević.

Upitan za dalje korake, Pavićević je odgovorio da ta radnička organizacija djeluje u okviru Unije sindikata i da će njeni organi da odluče kako će biti dalje.

Vladinim kriznim porezom bilo je predviđeno dodatno oporezivanje od tri odsto zarada preko 400 eura bruto, odnosno 268 eura neto.

Poslanici vladajuće koalicije predložili su da se bruto zarade ispod 720 eurane oporezuju dodatno, a da se na sve preko tog iznosa primijeni stopa poreza na dohodak od 15 odsto, što je za Ministarstvo finansija prihvatljivo.

Foto: Savo Prelević

Za Pavićevića je novi predlog prihvatljiviji.

"Ni to nije iznos za koji možemo da kažemo da je prihvatljivije rješenje, jer smo prvobitno tražili da to bude u visini potrošačke korpe, što nije 720 EUR, ali svakako bolje od prvobitnih 400 eura", zaključio je Pavićević.

U većini podgoričkih osnovnih i srednjih škola drugo polugodište počelo je redovno i pored apela Sindikata prosvjete da se nastavnici pridruže protestu protiv uvođenja kriznog poreza.

Galerija

Bonus video: