U Kotoru obilježen Savindan i početak Tripundanskih svečanosti

Ispred hrama Svetog Nikole kotorska Gradska muzika pozdravila je Savindan svetosavskom himnom
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 14:56h

U Kotoru je danas tradicionalno obilježen Savindan i početak Tripundanskih svečanosti. Ispred hrama Svetog Nikole i katedrale Svetog Tripuna okupili su se po tradiciji građani i vjernici Kotora.

Ispred hrama Svetog Nikole kotorska Gradska muzika pozdravila je Savindan svetosavskom himnom, koju su pjevali najmlađi članovi hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Prisutne je pozdravio protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, i poručio da se tradicija suživota u Kotoru mora poštovati, podsjetivši da ta tradicija seže iz 19 vijeka.

"I nikada Kotoru nije prekidana zlatna nit okupljanja oko svetosti i svetinje. Na Svetog Tripuna, Svetog Savu, Svetog Luku i Nikolu uvijek smo jedni kod drugih na slavama.Svetinja je jedina koja u sebi ima punoću ljubavi, a ljubav je jedina koja objedinjuje" poručio je Krivokapić.

Nakon toga građani,vjernici i odred Bokeljske mornarice predvođeni Gradskom muzikom preselili su se na trg ispred katedrale Svetog tripuna gdje ih je dočekao biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić sa sveštenstvom. Sa terase katedrale mali admiral Slavko Vukasović iz Herceg Novog izgovorio je tradicionalne Lode ( pohvale svecu Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

Centralna proslava Tripundana je u nedjelju 3. februara.

Galerija

Bonus video: