BUDE RADNIČKU KLASU

Keković: Tražimo samo ono što piše u Ustavu - državu socijalne pravde

"Dolaskom na protest se ne podržava Unija slobodnih sindikata već štiti ono što ste zaradili"
28 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 13:26h

Unija slobodnih sindikata očekuje da poslanici neće usvojiti predlog Vlade o dodatnom oporezivanja zarada zaposlenih, ali ako on ipak bude usvojen tražiće od predsjednika države Filipa Vujanovića da ga ne potpiše već vrati na ponovno razmatranje, kazao je generalni sekretar USS Srđa Keković na konferenciji za novinare povodom današnjeg protesta ispred zgrade Skupštine zakazanog za ponedjeljak u 11 časova kada i počinje sjednica parlamenta.

Pred poslanicima je za sada predlog Vlade da se sa dodatnih tri odsto oporezuju sve zarade u bruto iznosu većem od 400 eura, što bi značilo smanje svih neto plata većih od 267 eura za 4,5 odsto, kao i predlog poslanika SNP da se dodatno oporezuju sve plate koje su u bruto iznosu veće od hiljadu eura.

Iz manje članice vladajuće koalicije SDP-a najavili su svoj amandman prema kojem bi se oporezovale progresivnom stopom sve plate veće od prosječne koja sada iznosi 497 eura. Odbor za ekonomiju će na sjednici koja počinje u ponedjeljak u devet časova razmatrati vladin predlog i sve pristigle amandmane.

Prosvjetni radnici iz Budve štrajkuju sjutra ispred Skupštine >>>

Bude radničku klasu

Keković je kazao da će prije sjednice poslanicima uručiti apel u kojem će ih upoznati sa štetnim uticajem novog oporezivanja na standard zaposlenih, mjerama koje su predložili Vladi umjesto ovog kriznog poreza i posjetiti ih na sve one mjere koje su usvojene proteklih godina a koje su išle na štetu zaposlenih.

“Vjerujem da će dovoljan broj poslanika shvatiti poruka koju ćemo im poslati apelom i okupljanjem i da ovakav zakon neće biti usvojen. Do sada smo imali dobro iskustvo u lobiranju poslanika jer smo prošle godine uspjeli da spriječimo usvajanje vladinih izmjena zakona o radu koje su kasnije usvojene kompromisom u mnogo povoljnijem obliku, kao i prilikom usvajanja zakona o reprezentativnosti sindikata kada su prihvaćeni naši predlozi”, naveo je Keković.

Cilj protesta je buđenje “radničke klase” kako bi shvatili da im Vlada ovim zakonom direktno zavlači ruku u džep po peti put za tri godine i smanjuje plate u periodu kada imaju sve manje novca.

Traže državu socijalne pravde

Keković je kazao da oni traže samo ono što piše u Ustavu državu socijalne pravde i da se teret krize ravnomjerno raspoređuje.

“Prethodnih godina smo ukazivali kako Vlada može da uštedi, koje poreze ne naplaćuje ili može bolje da ih naplaćuje i na čemu može da se štedi. Nismo naišli na podršku ni tada ni na prethodna dva sastanka sa ministrima i u petak sa premijerom. To više nećemo da dozvolimo i pozivamo sve naše članove, sve zaposlene bez obzira kojem sindikatu pripadaju i građane da dođu na protest.

Dolaskom na protest se ne podržava Unija slobodnih sindikata već štiti ono što ste zaradili i šalje poruka Vladi da više nećemo da dozvolimo da samo zaposleni ispaštaju zbog krize”, kazao je Keković.

Razočaran odlukom SSCG

On je naveo i da je razočaran odlukom rukovodstva Saveza sindikata, da i pored najava, nijesu podržali protest jer je to bila prilika da se ujedine u zaštiti radničkog standarda.

“Međutim imamo podršku od njihovog članstva jer će i njima biti smanjene plate. Dobili smo podršku od brojnih udruženja i velikog broja pojedinaca, jer ljudi sve više shvataju da se dodatni pritisci na standard više ne mogu izdržati”, kazao je Keković.

Odgovarajući na pitanje da uporedi ovaj protest sa prošlogodišnjim kada su im partneri bili Unija studenata i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Keković je kazao da su ih organizovali zbog povećanja cijena struje i goriva, koje su bile najveće u regionu, i zbog toga što su privatizacije energetskih kompanija, pogrešne odluke Vlade i ugradnje u tim poslovima uticale na te cijene.

“Ovaj protest otganizujemo zbog povećanja poreza na plate zaposlenih i zbog toga je on sindikalni, ali su dobro došli svi građani koji se ne slažu sa takozvanim kriznim mjerama Vlade”, kazao je Keković.

On je rekao da je termin protesta odredila Skupština zakazivanjem sjednice, kao i da će organizovanog prevoza biti iz nekih gradova u skladu sa mogućnostima granskih i regionalnih organa USS-a.

Medicinari će dobiti prosječno 300 eura manje

Predsjednik sindikata zdravstva dr Vladimir Pavićević pozvao je sve zdravstvene radnike da dođu na protest. On je kazao da će dodatno oporezivanje smanjiti plate ljekara specijalista za oko 27 eura, a medicinske sestre za 17 eura.

“Prosječna plata u zdravstvu na godišnjem nivou biće manja za oko 300 eura, računajući prošlogodišnje takse 'euro po euro' i dodatno zdravstveno osiguranje koje će se plaćati od marta i koje će plate smanjiti za još 3-4 eura”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio da su oba sindikata sa Vladom u decembru 2011. godine potpisali sporazum o usklađivanju plata zaposlenih na budžetu sa inflacijom, zajedničkoj kontroli budžeta i rješavanju putanja viška zaposlenih u državnim službama, ali da on nije zaživio.

“Nisu nam dozvolili da vidimo kako se troše pare, nisu razmatrali pitanje viška zaposlenih iako je bilo značajnog interesovanja zaposlenih da uz predviđene otpremnine napuste radno mjesto. Da je smanjen taj višak zaposlenih sada bi imali uštedu od pet ili 10 miliona eura”, kazao je Pavićević.

On je rekao da traže da Vlada prihvati ravnopravan socijalni dijalog i da se teret budžeta pravedno dijeli.

“Oni koji su od države imali benefite proteklih godina, sada treba da vrate državi, a ne da se uzima od zaposlenih koji su već ekonomski ugroženi”, kazao je Pavićević.

Obradović: Da se prestane sa mjerama koje narušavaju standard

Predsjednica Sindikata Kombinata aluminijuma Sandra Obradović podsjetila je na ranije Vladine odluke koje su uticale da plate zaposlenih budu manje.

“2009. godine su povećani doprinosi, 2010. oporezovani regres i topli obrok, prošle godine su uveli takse 'euro po euro' i usvojili zakon o dodatnom zdravstvenom osiguranju, a sada povećavaju porez na zarade. To su sve mjere kojima se postepeno narušavale standard zaposlenih i građana. Tražimo da to prestane, a kako Vlada nije prihvatila naše predloge i kompromis odlućilo smo da im protestom pošaljemo poruku”, kazala je Obradović.

Na pitanje da prokomentariše izjavu kolege iz drugog sindikata predsjednika Sindikata Aluminijuma Rada Krivokapića, koji je dio Saveza sindikata, da neće doći na protest, Obradović je odgovorila da je interes svih radnika a naručito zaposlenih u KAP-u, koji se bore za opstanak i kojima je uprava najavila smanjenje plata, da ovaj zakon ne bude usvojen.

“Ako neko podržava ovaj zakon onda treba da pronađe novac ili iz svog džepa plati ono za što će radnici biti zakinuti”, kazala je Obradović.

Galerija

Preporučujemo za Vas