Kabinet Đukanovića: Zukorlić iznio niz neistina i izmišljotina

"Predsjednik Đukanović nikada i ni sa kim o Sandžaku nije razgovarao kao o teritoriji već isključivo o položaju Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori"
56 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2013. 16:28h

Iz kabineta premijera Mila Đukanovića reagovano je na izjavu glavnog Muftije islamske zajednice u Srbiji, Muamera Zukorlića.

Zukorlić je u emisiji "Živa istina" na TV Atlas kazao da zvanična Podgorica nije ispunila ni slovo ugovora o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, što su ga još prije referenduma potpisali Milo Đukanović i Rafet Husović. Sandžački muftija naglasio je i jedan dosad nepoznat detalj.

"Ako vam kažem da je taj sporazum potisan van Crne Gore to znači da sporazum ima međunarodni status“, kazao je Zukorlić u emisiji "Živa istina".

"O Sporazumu koji je, kako tvrdi predsjednik Vlade Milo Đukanović potpisao sa predsjednikom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem van granica Crne Gore, kao i kvaklifikacije o ulozi i položaju bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, predstavljaju niz neistina i izmišljotina. Predsjednik Đukanović nikada i ni sa kim o Sandžaku nije razgovarao kao o teritoriji već isključivo o položaju Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori, respektujuću prije svega njihov doprinos modernom razvoju Crne Gore i crnogorskog društva kao građanskog i multietničkog", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da Đukanović nikada ništa tajno nije potpisivao ni u Crnoj Gori ni izvan nje.

"Za takvim činom nema potrebe, jer se za razliku od mnogih, javno i zvanično, uz to i legitimno bavi politikom koja je, podsjećamo javna djelatnost. Konačno, Zukorlićeva tvrdnja o razbijanju bošnjačkog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, time što je omogućeno da se na popisu stanovništva građani nacionalno izjasne kao Bošnjaci ili Muslimani, gubi svaki smisao ako se ima u vidu da je u tom slučaju primijenjeno demokratsko načelo o slobodnom nacionalnom opredjeljenju građana- što su rezultati popisa neosporno potvrdili. O navedenim stavovima veoma ubjedljivo govori i participacija Bošnjačke stranke, nacionalne stranke bošnjačkog naroda, o najvišim strukturama vlasti u Crnoj Gori i njenom partnerstvu u izgrađivanju multikonfesionalne i multikulturalne građanske države Crne Gore", navodi se u reagovanju kabineta Đukanovića.

Bonus video: