Zukorlić: Crnogorska vlast nije ispoštovala ugovor potpisan prije referenduma

Zukorlić nije zadovoljan odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima u Crnoj Gori
100 pregleda 232 komentar(a)
Zukorlić, Foto: Beta
Zukorlić, Foto: Beta
Ažurirano: 25.01.2013. 20:07h

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić u emisiji "Živa istina", na Atlas televiziji saopštio svoje viđenje položaja Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori. Objašnjava zašto je razočaran politikom Borisa Tadića pomogao Tomislavu Nikoliću da postane predsjednik Srbije

“Mi smo imali u Borisu Tadiću jednog lažnog demokratu“, poručio je Zukorlić.

Zukorlić nije zadovoljan ni odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima koji žive u Crnoj Gori. Optužuje crnogorsku vlast da je na popisu podsticala cjepkanje bošnjačkog nacionalnog korpusa.

“Nedopustivo je da u nacionalnom smislu imamo kolone. To je tendenciozno raslojavanje Bošnjaka koje je tendenciozno sa pozicije države Crne Gore. Bošnjaci u Crnoj Gori nijesu azilanti, nijesu manjina koja je došla, Bošnjaci u Crnoj Gori su suvlasnici Crne Gore“, kaže muftija Zukorlić.

Za loš položaj Bošnjaka muftija Zukorlić krivi i njihove vjerske i političke lidere, spočitavajući im da su pretjerano pod uticajem vlasti. Za reisa Rifata Fejzića kaže: “Ja mislim da on isuviše vodi računa o tome šta misle političari“, kazao je muftija.

Zukorlić tvrdi da zvanična Podgorica nije ispunila ni slovo ugovora o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, što su ga još prije referenduma potpisali Milo Đukanović i Rafet Husović. Sandžački muftija naglašava i jedan dosad nepoznat detalj.

“Ako vam kažem da je taj sporazum potpisan van Crne Gore to znači da sporazum ima međunarodni status“, kazao je Zukorlić.

Na česte optužbe da koristi zapaljivu, ponekad čak ratnu retoriku, Zukorlić odgovara

„Pametni prepoznaju moju retoriku, i znaju da sam ja neprijatelj Crnoj Gori ona bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nijesam jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Gori ili neku drugu državu“, poručio je muftija Zukorlić.

Bonus video: