Sindikat prosvjete: Dođite masovno na protest i oduprite se teroru manjine

"Poslanici Skupštine Crne Gore i šira javnost treba da znaju činjenicu da je Vlada Crne Gore izigrala sindikate..."
155 pregleda 0 komentar(a)
Protest građana, Pobuni se ili pati, Foto: Arhiva "Vijesti"
Protest građana, Pobuni se ili pati, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.01.2013. 14:46h

Opštinski odbor Sindikata prosvjete pozvao je sve prosvjetne radnike iz glavnog grada da se odupru teroru manjine nad većinom i masovnim protestom i štrajkom upozorenja jasno kažu šta misle o namjerama Vlade da poveća stope poreza na zarade. Oni su pozvali zaposlene u prosvjeti da u ponedeljak u 11 časova ispred Skupštine Crne Gore pomognu poslanicima da odbiju vladin predlog o kriznom porezu.

Kako se navodi u saopštenju predsjednika odbora sindikata Slobodana Savovića najavljenim predlogom povećavanja poreza nezasluženo niske zarade prosvjetnih radnika biće dodatno smanjene.

“Poslanici Skupštine Crne Gore i šira javnost treba da znaju činjenicu da je Vlada Crne Gore izigrala sindikate koji su sa njom potpisali Sporazum o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, potpisanog prije više od godinu dana.

Ni jednu stavku iz tog Sporazuma vlada nije ispunila, iako se saglasila sa mehanizmima javnog planrianja budžeta i kontrolom ušteda u budžetu. Takvim svojim postupkom vlada je iskazala namjeru da u vrijeme krize samovoljno vlada, štiteći prije svega interese klase bogatih građana”, saopštio je Savović.

Kako je kazao društveno ekonomska kriza ogolila je klasno ugnjetavanje bogate manjine i tajkuna, nad većinom stanovništva države, a vladin predlog kriznog budžeta treba da u vremenima krize da zaštiti tajkunsko bogatstvo.

Opštinski odbor Sindikata prosvjete Podgorica čini dvije hiljade i petsto članova.

Podrška i iz SSCG

I iz Saveza sindikata Crne Gore istakli su da se nadaju da Skupština neće podržati set predloženih mjera. Oni su uputili protest protiv tavkih mjera jer je su prosvjetni radnici sa prosječnom zaradom od 451 euro, koja je manja od državnog prosjeka 486 eura, na rubu egzistencije

“Uz zaradu je uključen i oporezovan topli obrok i regres pa smatramo da je nedopustivo da se i razmišlja o još jednom smanjenju zarada koje će od marta biti opterećene još I dodatnom zdravstvenom zaštitom”, saopštio je predsjednik Sindikata obrazovanja Zvonko Femić.

On je kazao da su prosvjetni radnici stambeno nezbrinuti, materijalno potcijenjeni i daleko od preduslova da im se obezbijedi ambijent intelektualne elite uz stalne restrkitivne mjere kao što su povećanje norme u najavi, radnog vremena.

“Nalazimo da je nužno da odbranimo dignitet profesije koja se neprekidno nalazi pred novim izaazovima u smislu ciljeva koji se pred njom podstavljaju, a sa druge strane se standard neprekidno urušava”, poručio je Femić.

Skupština 28. januara donosi odluku o povećanju stope poreza na zarade od 4,5 odsto, što znači da će prosvjetni radnici u prosjeku primiti 22 eura manje.

Bonus video: