Glendža: Nijesam pristao da plaćam reket Danilu Popoviću

Duško Glendža optužuje Danila Popovića da ga je izbacio iz posla izgradnje stanova
462 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 16:22h

Vlasnik preduzeća "GP Cetinje" Duško Glendža tvrdi da ga je Danilo Popović izbacio iz posla izgradnje stanova sa crnogorskim Fondom za solidarnu stambenu izgradnju, jer nije želio da daje procenat od deset odsto od ukupnog iznosa dogovorenih radova.

Glendža je pojasnio da je Popović, predsjednik Odbora direktora Fonda, tražio deset procenata u razgovoru sa njim.

Odgovarajući na reagovanje iz Fonda, objavljeno prije dva dana u “Vijestima” pod naslovom "Jeftiniji smo za najmanje četvrtinu", Glendža je ocijenio da je Popović postavio Borisa Mihailovića za direktora Fonda, kako bi preko njega završavao poslove i uzimao procenat od podizvođača.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Sve što je rekao Mihailović je neistina. On je produžena ruka ili daljinski upravljač Danila Popovića. Mihailović je u Fond ubačen kao marioneta, a ni sam ne zna što radi. Popović ga je ubacio tu da bi preko njega završavao ovakve poslove i uzimao procenat od podizvođača.

Ja sam za njih radio 300 do 400 stanova po cijeni od 430 do 440 eura po kvadratu. Kad nijesam htio da im dam procenat od deset odsto od ukupnog iznosa, onda su me izbacili iz posla i dali drugim izvođačima koji su im to dali i koji prodaju kvadrat po cijeni skoro duplo većoj, od 780 eura. To se desilo u Nikšiću i Baru, gdje sam već bio počeo zgradu, a onda su bez raskida ugovora posao dali 'Čelebiću' i Baći (Blagoti) Radoviću.

Mihailović piše da je moja firma u stečaju i da se ne mogu pohvaliti kvalitetom izgrađenih stanova, jer stanari treba to da kažu... Zgrade koje sam radio su najkvalitetnije od svih, što cijela Crna Gora zna. Jedino objekat koji su oni radili u Budvi po 1. 200 eura po kvadratu, ima veći kvalitet završnih radova.

Suština čitave priče i zašto oni reaguju je zato što sam prvi rekao javnosti da su oni jedna mafijaška organizacija, koja od opštine uzima zemljište i komunalni doprinos i za sebe dobit, a nikakvih prednosti nema za radnike. Popović je Mihailoviću dao stan u Budvi i kupio auto, da bi on od svih podizvođača uzimao procenat deset odsto od dogovorenih radova.

Nijedan tender nije bio regularan poslije poslova koje sam ja radio. To su direktno dogovarali sa izvođačima kao što je "Čelebić" i Baća Radović, pravili večere na Njegušima i slavili pobjedu - 780 eura "ključ u ruke".

U radu Fonda učestvuje i Vlada, a Unija poslodavaca je kada je vidjela što radi Popović, izašla iz posla sa Fondom. Ostalo je još uvijek da Danilo vara državu i nudi zgradu sa cijenom od 780 eura po kvadratu.

Nije cijena 780, nego 1.200 ili 1.300 kad se doda kamata na taj kredit koji je na 20 godina. Zauzvrat dobija, na prevare, zemljište od svih opština u Crnoj Gori i oslobađa se komunalija koje su od 25 do 30 odsto. To je učešće opština, a on to nigdje ne prikazuje. Zauzvrat radnicima opštine daje isto kao i svim drugima, kredit od 20 godina. On od opštine uzima komunalni doprinos i zemljište i ne daje ništa zauzvrat. Kreditno zadužuje svakoga radnika po ovoj cijeni od 780, a uzima za sebe pomenuti procenat.

Podnio sam krivičnu prijavu zbog objekta u Baru i čekam suđenje, a tek kad se vidimo na sudu, onda je gotovo.

Neki od gradonačelnika su počeli da daju zemljište ozbiljnoj građevinskoj firmi, oslobode ih komunalija i kažu 'daćeš mi 25 odsto u toj zgradi' bez novca. Popović je čak pokušao da organizuje nekakav sastanak svih gradonačelnika koji bi mu dali saglasnost za zemljište i komunalije".

Popović ćuti, Mihailović optužbe nazvao glupostima

Mihailović je Glendžine optužbe okarakterisao kao “potpunu glupost”, a Popović u protekla dva dana nije odgovarao na pozive "Vijesti". "Radimo samo sa glavnim izvođačima koje izaberemo na tenderu. Sa njima potpisujemo ugovor po sistemu 'ključ u ruke', a glavni izvođač bira podizvođače. Čak ne znam ni firmu koja je podizvođač", kazao je Mihailović.

On je istakao da u Budvi nema nekretnine i da je automobil kupio prije nego što je došao u Fond.

"Ne bih rekao da sam marioneta, svoj posao obavljam punim kapacitetom...”, kazao je Mihailović. On smatra da Glendža vjerovatno reaguje, jer se bliži posljednje ročište u sudskom postupku koji je pokrenuo protiv Fonda. Radović je kazao da je za izgradnju u Baru zadužen konzorcijum, u kojemu vodeću ulogu ima "Čelebić".

"Prepustili smo njima da vode glavnu riječ. Ja sam se malo uključivao u taj posao... Prvi put čujem za tako nešto", kazao je Radović. Portparolka kompanije "Čelebić" Maja Krstajić kazala je da "insinuacijama koje se pominju u novinarskom pitanju apsolutno nema mjesta kada je bilo koji projekat kompanije u pitanju, pa i ovaj konkretno". Konzorcijum "Čelebić" i "Zetagradnja" je, kako je navela, posao izgradnje stanova za Fond dobio na javnom tenderu, kao najpovoljniji ponuđač.

Galerija

Bonus video: