Nikako da stigne nasljednik Mire Cerović

Od početka godine Ministarstvo odbrane je i bez pomoćnika ministra za materijalne rasurse
436 pregleda 3 komentar(a)
Mira Cerović, Foto: Luka Zeković
Mira Cerović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2013. 21:16h

U Ministarstvu odbrane (MO) od juna prošle godine upražnjeno je mjesto pomoćnika ministra za razvoj i zaštitu informaciono-komunikacionih sistema. Ta funkcija je upražnjena od kada je Mira Cerović podnijela ostavku “na lični zahtjev” i zajedno sa drugim bliskim kadrovima bivšeg ministra odbrane Bora Vučinića prešla u Aganciju za nacionalnu bezbjednost.

Od početka godine Ministarstvo odbrane je i bez pomoćnika ministra za materijalne rasurse, jer je pukovnik Rifet Kosovac otišao u penziju. Kosovac je jedan od brojnih oficira koji je krajem godine iskoristio zakonsku mogućnost za penzionisanje pod povlašćenim uslovima.

U Ministarstvu odbrane juče nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje kada će njihovi nasljednici biti imenovani, niti zašto već sedam mjeseci taj vladin resor funkcioniše bez pomoćnika za razvoj i zaštitu informaciono-komunikacionih sistema. Mira Cerović je imenovana u julu 2001. godine, na predlog tadašnjeg ministra Vučinića. Nakon svega 11 mjeseci napustila je MO, te uz rješenje za stan u vojnoj zgradi u Tološima, pridružila se brojnim kadrovima Ministarstva odbrane koji su sa Vučinićem prešli u ANB.

Sektora za razvoj i zastitu informaciono-komunikacionih sistema je oformljen u aprilu 2011. godine, jer je Ministarstvo odbrane “prepoznalo specifičnosti i potrebu za razvojem i zaštitom informaciono-komunikacionih sistema”. U obrazloženju Bora Vučinića takođe stoji da su kod Cerovićeve, iako sa diplomom Ekonomskog fakulteta, utvrđene “kompentencije za obavljanje tih poslova”.

Odgovarajućo na pitanja “Vijesti” kada će biti imenovani nasljednici Cerovićeve i Kosovca, Ministarstvo odbrane je saopštilo da će umjesto pomoćnika ministra biti imenovani generalni direktori. U toku je postupak izrade akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

“Nakon što Vlada utvrdi taj akt, kojim će se, između ostalog, utvrditi i osnovne unutrašnje organizacione jedinice (direktorati) uslijediće i zakonska procedura izbora visokog rukovodnog kadra, odnosno generalnih direktora u Ministarstvu odbrane”, saopštilo je Ministarstvo odbrane, dodajući da se u okviru kategorije visoki rukovodni kadar utvrđuje zvanje generalni direktor, a ne pomoćnik ministra, kako je bilo ranije propisano.

Bonus video: