Ministarstvo odbrane: Normalno je da stanove dobijaju i funkcioneri

Dva stana su dodijeljena Milu Popoviću, civilnom licu u službi u Vojsci i Vladanu Kojiću, podoficiru
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 19:18h

Povodom teksta pod naslovom “Miri Cerović stan tri mjeseca prije odlaska”, objavljenom prije tri dana u “Vijestima”, reagovalo je Ministarstvo odbrane.

“Kad je u pitanju podatak da je, prije objavljivanja oglasa za raspodjelu stanova, u stambenom objektu u Bloku 15 – Tološi dodijeljeno 10 stanova, činjenica je da je Ministarstvo dodijelilo šest stambenih jedinica, od čega četiri stana u skladu sa odredbom člana 32 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba, kojom su predviđeni slučajevi u kojima se stambeno pitanje može riješiti i bez oglašavanja. Po ovom osnovu su tri stana dodijeljena porodicama poginulih pilota i pukovniku Zoranu Lazareviću, koji je koristio stan neodgovarajuće stambene površine.

Dva stana su dodijeljena Milu Popoviću, civilnom licu u službi u Vojsci i Vladanu Kojiću, podoficiru i to u postupku izvršenja pravosnažnih presuda suda, donijetih po njihovim tužbama za poništaj rješenja o dodjeli stanova po oglasu od 20. 5. 2010. godine, što uostalom potvrđuju i navodi jednog od „sagovornika Vijesti“ iznijeti u tekstu, koji uz to navodi da su ova „dva stana nezakonito dodijeljena po osnovu pravnosnažne sudske presude“? Činjenica je da su imenovanima stanovi dodijeljeni na ovaj način, iz isključivog razloga što su jedino presude donijete po njihovim tužbama postale izvršne prije objavljivanja oglasa za raspodjelu stanova.

Ostalim podnosiocima tužbi, stanovi nisu mogli biti dodijeljeni na ovaj način zbog toga što presude po njihovim tužbama nisu bile izvršne do objavljivanja oglasa za raspodjelu u ovom objektu. Po tužbama za poništaj rješenja donijetih u postupku po oglasu od 20. 5. 2010. godine, do sada je donijeto ukupno 13 presuda, od kojih je samo pet pravnosnažno, a ne 30, kako se to navodi u tekstu. Ministarstvo se ovom prilikom neće upuštati u to da autorki teksta, kao ni „izvorima i sagovornicima Vijesti“, objasni razliku između presude koja nije pravnosnažna, pravnosnažne i izvršne presude suda i posljedica koje iste proizvode.

Preostala četiri stana su, u skladu sa Odlukom o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, odlukama nadležnog vladinog tijela dodijeljena licima koje postavlja odnosno imenuje vlada i to: Savu Vučiniću, direktoru Direkcije za zaštitu tajnih podataka, Borislavu Ratkoviću, pomoćniku ministra finansija, a na predlog Ministarstva finansija i pomoćnicima ministra odbrane Miri Cerović i Rajku Novićeviću.

Autorka teksta vjerovatno ne zna (što joj se ne može ni zamjeriti) da licima koja postavlja ili imenuje vlada, stambeno pitanje rješava vlada. Međutim, čudi da autorka teksta ne zna da je zemljište na kome je izgrađen objekat u Tološima u državnom vlasništvu, odnosno da Vojska CG, Ministarstvo odbrane ili bilo koji drugi državni organ ne mogu biti titulari državne svojine, pa „ustupanje“ stanova u ovom objektu za rješavanje stambenog pitanja bilo kog zaposlenog u organima državne uprave, nije nešto što bi trebalo da čudi, naprotiv. Takođe bi autorka teksta trebalo da zna da je kupovina stana pod povoljnijim uslovima (što ona naziva otkupom) osnov za sticanje vlasništva, piše, između ostalog, u reagovanmju resora koji vodi Milica Pejanović-Đurišić.

Bonus video: