Boljević demantuje da je dobio pet stanova u vojnoj zgradi

Objašnjavajući da je riječ o zemlji koja je eksproprisana od njegovog oca Petra 1964. godine i da je on 2005. godine, shodno zakonu, pokrenuo proceduru restitucije
214 pregleda 0 komentar(a)
Vojna zgrada Tološi, Foto: Luka Zeković
Vojna zgrada Tološi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2013. 18:23h

Povodom informacije da je bivši ministar odbrane Boro Vučinić u vojnoj zgradi u Tološima porodici Boljević, koja polaže pravo na zemljište na kojoj je ta zgrada izgrađena, dodijelio “pet stanova, svi površine po 42 kvadrata”, reagovao je Milenko Boljević iz Podgorice.

Objašnjavajući da je riječ o zemlji koja je eksproprisana od njegovog oca Petra 1964. godine i da je on 2005. godine, shodno zakonu, pokrenuo proceduru restitucije, te da je Uprava za nekretnine dozvolila zabilježbu “restitucija” na zemljištu.

“Učesnik sam u tripartitnim pregovorima sa Ministarstvom finansija – Komisija za povraćaj i obeštećenje i Ministarstvom odbrane, u cilju povraćaja oduzetog zemljišta. Kako sam upoznat od obveznika povraćaja da se moje zemljište ne može vratiti nasljednicima, to sam prihvatio predlog Ministarstva finansija i Ministarstva odbrane o razmjeni zemljišta za stambeni prostor, na lokalitetu bivšeg vojnog skladišta “Tološi” koje je predmet povraćaja. Ponudu Ministarstva odbrane sam prihvatio i izašao u susret državi Crnoj Gori na svoju štetu u odnosu ekvivalenta procijenjenih vrijednosti zemljišta i stambenog prostora.

Procjenu zemljišta i stambenog prostora izvršila je Uprava za nekretnine nalazima svojih ovlašćenih vještaka i velika je prednost na strani Ministarstava odbrane u odnosu na nas nasljednike.

Ministarstvo odbrane me 14. 02. 2012. obavijestilo da su predlog za eventualnu razmjenu proslijedili Ministarstvu finansija i zaštitniku imovinsko-pravnih interesa na dalju proceduru. Predmet sa predlogom od strane Ministarstva finansija i odbrane upućen je zaštitniku na dalji postupak u februaru 2012. godine. Nezadovoljan sam dužinom trajanja postupka od 08. 07. 2005. i odugovlačenjem kod zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, koji mi nije pružio nikakav odgovor o odugovlačenju postupka.

Moja imovinska prava nastala su po osnovu izvršene eksproprijacije, shodno Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, a ni slučajno bilo kakvim sumnjivim radnjama i transakcijama. Nijesam postigao poravnanje niti sam vlasnik citiranih stanova. Tačno je da je postupak o eventualnom poravnanju u toku. Država ima priliku ili da sprovede poravnanje ili da mi vrati zemljište, ukoliko poštuje svoje zakone. Apelujem na Zaštinika da me obavijesti o odluci kako ne bih podnosio krivičnu prijavu”, piše u reagovanju Milenka Boljevića.

Bonus video: