TV Vijesti dobija ombudsmana

Ombudsman komunicira direktno sa publikom Televizije Vijesti. Publika je glavni izvor informacija i legitimnosti Ombudsmana
63 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 18:40h

Ko je ombudsman?

Ombudsman bi trebalo da bude novinar ili novinarka. Samo neko ko se profesionalno bavi medijima može na odgovarajući način da procijeni težinu načinjenih grešaka. Takođe, samo novinar može znati teškoće novinarskog posla.

Glavni kriterijum bi trebalo da bude nezavisnost duha ali i iskustvo, dobro uređivačko iskustvo i ugled zasnovan na profesionalnoj kompetentnosti.

Polje djelovanja ombudsmana

Ombudsman je potpuno nezavisan od glavnog urednika i odgovara jedino izvršnom direktoru koji i odlučuje o njegovom naimenovanju. Ombudsman ne može da izriče sankcije, ali iznosi svoj sud koji je javan.

Ombusman svoj rad zasniva na Kodeksu novinara Crne Gore.

Ombudsman je potpuno nezavisan od glavnog urednika i odgovara jedino izvršnom direktoru koji i odlučuje o njegovom naimenovanju

Ombusman se bavi uspostavljanjem i korišćenjem Internog kodeska medijske kuće. Interni kodeks se usklađuje sa Kodeskom novinara ali i dopunjava internim pravilima Televizije Vijesti.

Ombusman se bavi uspostavljanjem i korišćenjem Stilskog i produkcionog priručnika koji sadrži praktična pravila. Posao Ombudsmana je da se pobrine da se Stilski i produkcioni priručnik poštuje, da kontroliše njegovu ažurnost i dalji razvoj.

Kako ombudsman radi?

Ombudsman komunicira direktno sa publikom Televizije Vijesti. Publika je glavni izvor informacija i legitimnosti Ombudsmana. Komunikacija se obavlja kroz direktnu prepisku, odnosno putem pošte, i mejla i faksa.

Ombudsman sakuplja kritike i sugestije medijskih korisnika kao i objašnjenja urednika, menadžmenta ili administracije i pokušava da pomiri te dvije strane. Pored toga što djeluje kao posrednik, Ombudsman razmišlja i o načinu funkcionisanja medija.

Ombudsman sakuplja kritike i sugestije medijskih korisnika kao i objašnjenja urednika, menadžmenta ili administracije i pokušava da pomiri te dvije strane

Pošta se klasifikuje u četiri kategorije u skladu sa tim na šta se pretežno odnose zamjerke publike:

• Ukazivanje na greške;

• Komentari na odnos prema vijestima/informacijama;

• Žalbe ili komentari o događajima koje su vidjeli ili u kojima su učestvovali;

• Žalbe sa mogućnošću tužbe.

Kada dobije kritiku (pismom, i-mejlom, faksom), Ombudsman prvo procjenjuje da li je opravdana. Ombudsman odgovara samo na komunikaciju u kojoj je ime sagovornika ili institucije naznačeno. Na anonimne kritike Ombudsman ne odgovara.

Prilikom donošenja odluke Ombudsman može da kontaktira eksperte odgovarajuće struke. Ipak, na kraju odluka Ombudsmana mora biti nezavisna.

Ombudsman može da djeluje i preventivno. Kroz razgovor sa novinarima, urednicima ili menadžmentom Televizije Vijesti Ombudsman može da skrene pažnju na moguće greške koje bi redakcija trebalo da izbjegne. Novinari, urednici ili menadžement mogu da konsultuju Ombudsmana prilikom donošenja odluka za koje smatraju da mogu biti sporne.

Novinari, urednici ili menadžement mogu da konsultuju Ombudsmana prilikom donošenja odluka za koje smatraju da mogu biti sporne

Stepenice ka ispravljanju grešaka

Ombudsman može:

• Proslijediti prepisku i zatražiti od autora priloga/novinara/urednika da odgovori (minimalna “kazna”);

• Zahtjevati da se ispravi greška (normalna);

• Objaviti isječak iz prepiske koja sadrži kritiku kao pismo gledaoca (stroga);

• Izložiti grešku i izvinjenje u programu gdje je greška napravljena (vrlo stroga).

Ombudsmanove odluke

Odluke Ombudsmana su javne. Ombudsman će objavljivati izvještaj o radu na svaka četiri mjeseca. Izvještaj se podnosi izvršnom direktoru i glavnom i odgovornom uredniku Televizije Vijesti. Izvještaj je, takođe, javan i objavljuje se na način kako je to dogovoreno u Televiziji Vijesti.

Naimenovanje ombudsmana

Ombudsman se bira na period od najmanje dvije godine. Ombudsmana bira izvršni direktor Televizije Vijesti.

Galerija

Bonus video: