Medenica razgovarala sa novim predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava

Medenica će 25. januara, prisustvovati svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava
62 pregleda 2 komentar(a)
Vesna Medenica, Dino Špilman, Foto: Sudovi.me
Vesna Medenica, Dino Špilman, Foto: Sudovi.me
Ažurirano: 24.01.2013. 17:16h

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica sastala se u Strazburu sa novoizabranim predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Dinom Špilmanom.

"Na sastanku je razgovarano o sprovedenim reformama u crnogorskom sudskom sistemu, očekivanim izazovima sudstva u procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na sudsku praksu i primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sagovornici su dogovorili nastavak saradnje crnogorskog Vrhovnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, koja je uspostavljena zvaničnom posjetom ranijeg predsjednika Žan Pol Koste Vrhovnom sudu Crne Gore u septembru 2011. Saradnja sudova će se prvenstveno odnositi na nastavak interaktivnog dijaloga sudija o pitanjima primjene Evropske konvencije, evropske i domaće sudske prakse i medjunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava“, navodi se u saopštenju na sajtu Vrhovnog suda.

Dodaje se da će Medenica 25. januara, prisustvovati svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava.

"Nakon svečanog otvaranja nove radne godine Suda u Strazburu, predsjednica Vrhovnog suda će učestvovati i u radu seminara čija je tema "Implementacija Evropske konvencije o ljudskim pravima u vremenu ekonomske krize".

Osim predsjednika Špilmana na seminaru će govoriti i predsjednik Medjunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron, sudije Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog revizorskog suda, kao i profesori medjunarodnog prava Univerziteta Tartu iz Estonije.

Bonus video: