Prosvjetni radnici iz Budve najavili dolazak na protest 28. januara

Koordinator Regije SSCG za Nikšić, Plužine i Šavnik Branko Gardašević, pozvao je zaposlene da umjesto bojkota i okupljanja prihvate socijalni dijalog i prihvatljive mjere štednje
110 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 17:01h

Prosvjetni radnici iz Budve odazvaće se na protest na platou ispred Skupštine Crne Gore kako bi pred početak zasjedanja na kojem će se odlučivati o "kriznom porezu", još jednom apelovala na poslanike da ne pristanu na te mjere, odlučeno je na vanrednoj sjednici Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Budve.

Prema riječima predsjednika Sindikata Nikolaja Kneževića prosvjetni radnici koji nisu u mogućnosti da dođu ispred Skupštine jednočasovni štrajk upozorenja, održaće u ponedjeljak u 13.30 časova u zbornicama svojih ustanova kako bi na taj način izrazili najoštriji protest protiv predloženih mjera Vlade.

"Prosvjetni radnici Budve su najmanje krivi zbog posledica koje su izazvali štetni privatizacioni procesi i pogrešno vođena ekonomska politika"

Dodaje da ako se uzme u obzir činjenicu da je plata u prosvjeti niža od prosječne plate u Crnoj Gori onda je jasno kakve će posledice ostaviti pomenute mjere Vlade na zaposlene u toj oblasti.

"Prosvjetni radnici Budve su najmanje krivi zbog posledica koje su izazvali štetni privatizacioni procesi i pogrešno vođena ekonomska politika tokom tranzicionog procesa, na šta smo uporno ukazivali”, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima Sindikat je nudio rješenja kojima bi se obezbijedila ravnomjerna podjela tereta ekonomske krize između svijeta rada i svijeta kapitala.

"Naše komisije su konkretno nudile rješenja kojima bi mogla da se značajno uštede i preraspodjele sredstva u okviru budžeta koji imamo, bez smanjenja i onako niskih zarada ali je naš poslodavac ostao gluv za sve naše predloge. Opštinski odbor će se na najave o povećanju norme, čime bi došlo do dodatnih otpuštanja radnika u oblasti obrazovanja, reagovati pravovremeno i u zavisnosti od odluke u svakoj sindikalnoj organizaciji pozvati svoje članstvo u potpunu obustavu rada", kazao je Knežević.

Nikšić: Umjesto bojkota prihvatiti dijalog

Koordinator Regije SSCG za Nikšić, Plužine i Šavnik Branko Gardašević, pozvao je zaposlene da umjesto bojkota i okupljanja prihvate socijalni dijalog i prihvatljive mjere štednje.

"Mjere štednje koje u tom cilju predlaže Vlada Crne Gore, svakako treba usaglasiti i dogovoriti sa socijalnim partnerima kako bi primjena tih mjera najmanje pogodila kategorije zaposlenih i građana koje su inače na ivici egzistencije. U tom cilju, umjesto onih koji izigravaju ’Robina Huda’, inače visokog ličnog standarda, treba da sve pozovu na rad, veće zalaganje u cilju oživljavanja proizvodnje što je osnovno za izlazak iz ekonomske krize“, stoji u saopštenju koje je potpisao Gardašević.

On je apelovao na prosvjetne radnike da "profesionalno odgovore izazovu vremena i profesionalno se ponesu, te omoguće đacima početak nastave u Zakonom utvrđenom terminu“.

"Pozivamo i sve ostale i ukazujemo na krajnju ozbiljnost i odgovornost, da svoje lične interese i ciljeve ostavimo po strani i svi stremimo jednom jedinom cilju izlasku iz krize za bolje svih nas“, apelovao je Gardašević.

Poslanici Pozitivne Crne Gore će dok bude trajala skupštinska rasprava o uvođenju kriznog poreza kojim će plate dodatno biti oporezovane, biti na protestu ispred parlamenta i zajedno sa Unijom slobodnih sindikata i građanima se boriti za državu socijalne pravde, saopšteno je iz te partije.

Abazović: Pozitivna će podržati mirne proteste

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović je rekao da će ta partija podržati mirne socijalne proteste građana, najavljene za ponedjeljak u 11 časova.

“Na poziv USS poslanici Pozitivne ne samo da će iz poslaničkih klupa podržati inicijativu za neglasanje zakona o kriznom porezu, kojim se građanima nameću novi nameti, nego će se i građanima pridružiti na ovim protestima”, najavio je on.

Abazović je kazao da “dok poslanici vladajuće koalicije budu branili neodgovornu ekonomsku politiku i legitimisali nove udare na džepove crnogorskih građana”, on i njegove kolege će se “pridružiti građanima i na taj način svojim ličnim primjerom stati u odbranu socijalne pravde za koju se zalažemo”.

“Uvođenje kriznog poreza je nepravedno prema socijalno najugroženijim kategorijama i smatramo da bi oporezivanje moralo biti progresivno. Da najbogatiji slojevi društva plaćaju više, a da se najugroženije kategorije izostave iz ovog vida oporezivanja”, ocjenio je on.

Mirni protesti su, kako je rekao, demokratski čin iskazivanja nezadovoljstva građana, koje je u Crnoj Gori nažalost sve učestalije.

“Očekujemo da i poslanici iz vladajuće koalicije u najmanju ruku odlože odluku o uvođenju kriznog poreza, ukoliko pak ne žele da se ovakva neozbiljna inicijativa Vlade implementira u praksi”, kazao je Abazović i dodao da bi se eliminacijom zloupotreba u državnoj administraciji i nenamjenskim trošenjem državnih sredstava ojačao bi se državni budžet, i samim tim ne bi postojala potreba za uvođenjem sličnih poreza.

“Sva odgovornost pada na Vladu koja racionalnijom politikom mora štititi javni interes, a naročito najugroženije slojeve društva”, smatra Abazović.

Galerija

Bonus video: