Herceg Novi ponovo bez vode zbog duga Vodovoda

Rezervoar Kanli kula je od utorka bez struje zbog čega vodu nema centar grada i naselja do Meljina
95 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 16:04h

Zbog duga od oko 700 hiljada eura Elektroprivreda Crne Gore je sa elektromreže isključila pumpnu stanicu na rezervoaru Bajer preko koga se vodom snabdjevaju naselja Topla 1 I Topla 2.

Rezervoar Kanli kula je od utorka bez struje zbog čega vodu nema centar grada i naselja do Meljina, a upravna zgrada JP Vodovod i kanalizacija (JPViK) sa mreže je isključena još prije tri mjeseca.

Najavljeno je da će, ako Vodovod ne plati dug za struju, i ostala postrojenja biti isključena sa elektro mreže. Predsjednik OO DPS i odbornik Zoran Bošnjak je na konferenciji za novinare ustvrdio da su menadžment i Zorana Šabanovića direktor JP Vodovod i kanalizacija isključivi krivac za probleme Novljana sa vodosnabdjevanjem.

“Nema realnog plana rada i razvoja JP Vodovod i kanalizacija koji će predvidjeti moguće krizne situacije i imati rješenje za njih”, kazao je Bošnjak.

On je konstatovao da su odbornici u lokalnom parlamentu često dovedeni u situaciju da samo dodjelom sredstava iz budžeta mogu spasiti JPViK i tako izbjeći katastrofu.

Bošnjak je istakao da lokalna vlast “nema kadar koji će svojim znanjem i efikasnim upravljanjem obezbijediti normalan rad javnih preduzeća i službi, pa tako i Vodovoda”.

Prvi čovjek novskog DPS je predsjedniku opštine Dejanu Mandiću poručio da je vrijeme da se lokalna vlast pozabavi kadrovskim rješenjima i na odgovrna mjesta postavi ličnosti “koje će se znati i umjeti nositi sa nagomilanim problemima”.

Bošnjak i Ćurćija

Podsjetio je i da su lani Novljani tri puta imali restriktivno vodosnabdjevanje što se odrazilo i na turizam - glavnu privrednu granu opštine.

Tonći Ćurćija odbornik DPS u lokalnom parlamentu je naglasio da je neophodno iskontrolisati poslovanje JP Vodovod i kanalizacija. “Prema podacima kojima raspolažemo, JP ViK je u prethodne tri godine ostvarivalo je prihod od oko 4 miliona eura, a rashod je iznosio oko 5 miliona eura i uprkos donacijama poslovalo sa gubitkom”, konstatovao je Ćurćija i ukazao na nelikvidnost kao posljedicu prezaduženosti i nekontrolisanih troškova.

“Ukupne obaveze, kratkoročne i dugoročne, iznose oko 7,8 miliona eura i odnose se na obaveze prema bankama, dobavljačima, za neizmirene poreze i doprinose iz ranijeg perioda kao i za 4 neisplaćene zarade zaposlenima”, naveo je Ćurćija i podsjetio da su dugovi prema Vodovodu 1,5 miliona eura.

“Postaje praksa menadzmenta JP VIK da obaveze “svaljuje-prebacuje” na Opštinu, čime se Vodovod “relaksira” obaveza na teret građana i privrede koji dva puta plaćaju utrošene usluge vode i kanalizacije, prvi put direktno plaćanjem računa, a drugi put indirektno iz budžetskih prihoda koje oni pune”, zaključio je Ćurćija.

Šabnović: Odluka politički motivisana

“Odluka o isključenju naših postrojenja sa mreže politički je motivisna”, tvrdi direktor Šabanović i navodi da sva komunalna preduzeća u Crnoj Gori imaju dugovanja za struju – neka i milionska , ali se ne isključuju sa mreže.

“Kada bi Privredni sud izvadio iz ladice izvršno rješenje o našoj naplati duga od Vektra Boka od oko 300 hiljada eura, Igaloprometa od 165 hiljada eura i pekare Aleksandrija od 40 hiljada eura, mi bi mogli servisirati dug prema Elektrodistribuciji”, naglašava Šabanović.

On upozorava da će, ako Elektrodistribucija nastavi sa isključivanjem njihovih postrojenja i narednih dana, to izazvati “nesagledive posljedice na život građana kojima jer im je uskraćena jedna od osnovnih životnih potreba - voda za piće, pa je samim tim izazvano stanje opšte opasnosti za kompletno stanovništvo Herceg Novog”.

Šabanović je apel uputio ministru održivog razvoja I turizma Branimiru Gvozdenoviću, zaštitniku ljudskih prava i sloboda Baćku Šukoviću i Delegaciji EU u Crnoj Gori. Građani su ogorčeni, jer na kraju oni ispaštaju, iako većina uredno izmiruje dugove i za vodu i za struju.

Galerija

Bonus video: