Država zaboravila porodice poginulih

Obilježena sedma godišnjica teške željezničke nesreće na Bioču u kojoj je stradalo 47, a povrijeđeno preko 200 ljudi
68 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 08:28h

Bez pripremljenih političkih govora uz prigušene jecaje, svijeće i cvijeće, juče je na Bioču obilježena sedma godišnjica od željezničke nesreće u kojoj je stradalo 47, a povrijeđeno oko 200 ljudi.

Predstavnik NVO “Voz neprebola” Veselin Vlahović kazao je prisutnim sadašnjim i bivšim ministrima Suadu Numanoviću, Ivanu Brajoviću i Tarzanu Miloševiću da neće ni hvaliti ni kuditi vlast za učinjeno.

„Njihovi postupci govore o njima, naši o nama. Mi smo se okupljali ko zna koliko puta da kažemo šta vam je činiti... Da se ovo nikad više ne desi. Da probudimo uspavanu savjest i nadu da će se pomoći ovim ljudima koji žive život ni nalik onom prethodnom.

Da se dogodine možda nađemo u situaciji da se kaže da su nešto uradili, mladi dobili mogućnost da rade, bolesni da se liječe, porodice nastradalih da se uvaže, da ljudi koji su bili na optuženičkoj klupi skinu tapiju odgovornosti, da se utvrdi istina, da se dođe do pravde i da poštuju sjeni onih koji su ovdje stradali“, kazao je Vlahović, obraćajući se porodicama poginulih.

Mjesto na kom bi trebalo govoriti istinu

Brajović je ocijenio je da “nije ni vrijeme ni mjesto” da se na Bioču razgovara o socijalnim kartonima familija poginulih građana.

“Kad izgubite kćerku ili sina, sestru ili brata, majku ili oca to se zaista ničim ne može nadoknaditi. Ono što sigurno mogu da kažem da je cijela Crna Gora, kao i prije sedam godina, tako i danas saosjeća sa porodicama nastradalih.

Sva priča o tome šta je preduzimano da se uradi nije za ovo mjesto ni za ovo vrijeme. U ministarstvima saobraćaja, rada i socijalnog staranja, prosjvete i nauke možete u svakom trenutku dobiti precizne podatke o donatorskoj participaciji i o svemu onome što je država uradila i aktivnostima koje je volila povodom ove nesreće“, kazao je kratko Brajović.

Pred novinare nakon njega stao je i Vlahović, ironično se smijući Brajovićevoj konstataciji da nije ni vrijeme ni mjesto da se govori o odnosu države prema porodicama stradalih i povrijeđenih.

„Mi nijesmo ovdje od zora, nego od muke koju je neko napravio nama. Ovo mjesto bi trebalo da bude mjesto na kojem se govori istina. Zvanična Crna Gora je ovdje obećala da je to početak višegodišnje brige o porodicama nastradalih putnika, a mi smo morali da se samoorganizujemo u krajnjem da bi obilježili i ovaj datum. Da zadržimo uspomenu na nastradale. To je bolno, teško kako za porodice nastradalih, tako i za preživjlele putnike. Sva naša obraćanja nadležnim institucijama rezutirala su time da nam niko ne odgovora“, rekao je Vlahović.

Galerija

Bonus video: