Sedam godina od tragedije na Bioču: Sjećanje na žrtve i podsjećanje na obećanja

Vlahović je kazao da su se jedino predstavnici ŽICG, interesovali za protokol obilježavanja nesreće
66 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 16:10h

Bez pripremljenih političkih govora uz prigušene jecaje, svijeće i cvijeće, na Bioču je obilježena sedma godišnjica od velike željezničke nesreće u kojoj je stradalo 47, a povrijeđeno oko 200 ljudi.

Predstavnik NVO Voz neprebola Veselin Vlahović kazao je obraćajući se porodicama nastradalih i povrijeđenih, a ustvari šaljući poruku prisutnim sadašnjim i bivšim ministrima Suadu Numanoviću, Ivanu Brajoviću i Tarzanu Miloševiću da neće ni hvaliti ni kuditi vlast za učinjeno.

„Njihovi postupci govore o njima naši o nama. Mi smo se okupljali ko zna koliko puta da kažemo šta vam je činiti. Uradite ponovo anamenzu svih ugroženih poridica. Učinite ono što je karakteristično za ove prostore dostojanstvo. Da se ovo nikad više ne desi. Da probudimo uspavanu savjest i nadu da će se pomoći ovim ljudima koji žive život ni nalik onom prethodnom“.

„Da se dogodine možda nađemo u situaciji da se kaže da su nešto uradili, mladi su dobili mogućnost da rade, bolesni da se liječe poridice nastradalih da se uvaže da ljudi koji su bili na optuženičkoj klupi skinu tapiju odgovornosti, da se utvrdi istina, da se dođe do pravde i da poštuju sjeni onih koji su ovdje stradali“, kazao je Vlahović više aludirajući nego šaljući jasnu i dirketnu poruku predstvnicima izvršne vlasti.

Iako je za vrijeme Vlahovićevog obraćanja, bez mikorfona, bio na drugoj strani platoa iza spomenika ministra saobraćaja Brajović izgleda je dobro čuo i povezao Vlahovićevu nedorečenu priču o socijalnim kartonima ugroženih porodica i u aluzijama izgovorenim nezdovoljstvom odnosom države prem njima.

„Mislim da nije ni vrijeme ni mjesto da ovdje razgovaramo o ovoj temi, jer kad izgubite ćerku ili sina, sestru li brata, majku ili oca to se zaista ničim ne može nadoknaditi. Ono što sigurno mogu da kažem da je cijela Crna Gora kao i prije sedam godina tako i danas saosjeća sa porodicama nastradalih. Sva priča o tome šta je preduzimano da se uradi nije za ovo mjesto ni za ovo vrijeme. U ministarstvima saobraćaja, rada i socijalnog staranja, prosjvete i nauke možete u svakom trenutku dobiti precizne podatke o donatorskoj participaciji i o svemu onome što je država uradila i aktivnostima koje je volila povodom ove nesreće“, kazao je kratko Brajović.

Pred novinare nakon njega stao je i Vlahović ironično se smijući na Brajovićevu konstataciju da nije ni vrijeme ni mjesto da se govorio o odnosu države prema porodicama stradalih i povrijeđenih.

„Mi nijesmo ovdje od zora nego od muke koju je neko napravio nama. Ovo mjesto bi trebalo da bude mjesto na kojem se govori istina. Zvanična Ccrna Gora je ovdje obećala da je to početak višegodišnje brige o porodicama nastradalih putnika a mi smo morali da se samoorgizujemo u krajnjenm da bi obilježili i ovaj datum. Da zadržimo u živo uposmneu na nastradale. To je bolno, teško kako za porodice nastradalih tako i za preživjlele putnike. Sva naša obraćanja nadležnim institucijam rezutirala su time da nma niko ne odgovora“, bio je Vlahović malo jasniji iz drugog puta.

Galerija

Bonus video: