Fond za stambenu izgradnju: Jeftiniji smo za najmanje četvrtinu

Obavještavamo dežurne kritičare da će CFSSI tokom 2013. godine završiti 650 stanova i namjerava započeti gradnju novih 750 stambenih jedinica
609 pregleda 3 komentar(a)
Boris Mihailović, Foto: Boris Pejović
Boris Mihailović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.01.2013. 17:39h

Iz Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju saopštili su da stanove grade po cijeni koja je za najmanje četvrtinu manja od tržišne.

Reagovanje povodom teksta “Dobro se zarađuje: Stanovi solidarnosti po tržišnoj cijeni” prenosimo u cjelosti:

“Zbog čega je i na čiji prijedlog pisac ovog eksta uzeo izjave pojedinaca, a ne relevantnih preduzeća i institucija sa kojima Fond radi i sarađuje, ostavljamo za komentar javnosti koja će i prepoznati namjeru objavljenog teksta vašeg novinara.

Izjavu gospodina Duška Glendže, vlasnika preduzeća GP Cetinje u stečaju, ne želimo komentarisati. Odnos između GP Cetinja u stečaju i CFSSI je više puta ispričana priča, koja ima sudski epilog, pa je, složićemo se, najbolje da sudskim organima dozvolimo da rade svoj posao i odlučuju o ovom pitanju bez pritisaka sa bilo koje strane. O kvalitetu stanova i cijenama po kojim je ovo preduzeće radilo iste za CFSSI (dobijajući posao na javnom tenderu), pitajte kupce i useljene stanare.

Još jednom potvrđujemo da je cijena od 715 eura po metru kvadratnom u Podgorici, troškovna cijena i ujedno najniža prodajna cijena koju smo mogli da ponudimo

CFSSI je do sada uradio preko 1000 stanova za zaposlene u Crnoj Gori po principu jednake zastupljenosti sjevernog, centralnog i južnog dijela Crne Gore i to po prodajnim cijenama po metru kvadratnom od 550 na sjeveru do 850 eura u južnom dijelu. Kad od ovih cijena oduzmemo učešće i subvencije poslodavaca odnosno Sindikata od 10 – 20 odsto za krajnjeg kupca i ta ista cijena je još jeftinija.

Nažalost, na tržištu se nije još niko pojavio ko nudi bolje, kvalitetnije i jeftinije na čitavoj teritoriji Crne Gore. Sve priče vjerovatno imaju za cilj zaustaviti projekat, omalovažiti trud institucija i pojedinaca, iz njima poznatih razloga. Sve stanove koje je do sada izgradio, CFSSI je prodao ili iznajmio kreditno nesposobnim pojedincima koji su na rang-listi u svom preduzeću dobili stan, a nijesu ga mogli kupiti. Time je CFSSI postao primjer u regionu kako rješavati stambena pitanja zaposlenima koji ne mogu da kupe stan na tržištu o čemu govore i zaključci sa raznim konfencija, održanih po Evropi.

Naš cilj će biti i dalje da pomognemo zaposlenima, a naravno i penzionerima koji to ne mogu riješiti na tržištu, da stvorimo uslove za dostojan život i podignemo standard, spriječimo migraciju

Investirati i raditi danas a posebno u građevinarstvu je vrlo teško kada se zna da su kamate za investicione kredite u rasponu od 15 – 20 odsto. U cijenu metra kvadratnog ulaze još i troškovi projektovanja, nadzora, pripreme terena, geomehanički elaborati, takse za energetske priključke, kao i taksa koja se plaća regionalnom vodovodu u južnoj religiji a koja je veoma visoka, solarni sistemi ili centralno grijanje čime se uvećava materijalizacija i kvalitet stanova. Tačno je da je cijena gradnje samo bruto površine oko 400 eura a neto, u zavisnosti od iskorišćenosti bruto površine u korist neto površine, je od 550 - 600 eura što znači da se realna a ne profitabilna prodajna cijena kreće od 550 – 850 eura.

Projektantne i izvođače radova CFSSI bira putem javnog nadmetanja i ne brani nikom da iskoristi priliku da se sa povoljnom cijenom izgradnje i ostalim pravno-tehničkim uslovima nametne Fondu da gradi.

Obavještavamo dežurne kritičare da će CFSSI tokom 2013. godine završiti 650 stanova i namjerava započeti gradnju novih 750 stambenih jedinica, da će graditi u opštinama i namjerava započeti gradnju novih 750 stambenih jedinica, da će graditi u opštinama u kojima nije urađena nijedna stambena jedinica već duže od 30 godina i to sve na zahtjev preduzeća, ustanova i lokalnih samouprava koji urađene stanove dijele pojedincima unutar kolektiva po internim pravilima za rješavanje stambenih pitanja, što znači da CFSSI radi stanove za preduzeća i ustanove, a ne za pojedince.

Naš cilj će biti i dalje da pomognemo zaposlenima, a naravno i penzionerima koji to ne mogu riješiti na tržištu, da stvorimo uslove za dostojan život i podignemo standard, spriječimo migraciju i omogućimo visokoobrazovanim ljudima sa Zavoda za zapošljavanje iz velikih centara da svojim angažovanjem u nerazvijenim opštinama daju svoj doprinos.

Bonus video: