Opština Budva želi da vrati Citadelu

Tvrđava Citadela, prije deceniju i po iz vlasništva vojske i Opštine prešla je u vlasništvo budvanskog biznismena Branka Ćupića
350 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 07:46h

Opštinske službe u Budvi rade na dokumentu o mogućnostima kupovine kompleksa objekata u okviru starogradske tvrđave Citadela, čime bi taj vrijedan kulturno-istorijski spomenik vratili u "državne ruke".

Ta informacija će se naći pred odbornicima Skupštine opštine, kako piše u planu i programu rada budvanskog parlamenta, već u martu, do kada bi trebalo da se izradi strategija na koji način bi Opština ponovo mogla da se "domogne" Citadele.

Tvrđava Citadela, koja se prvi put u istorijskim spisima pominje 1425, prije deceniju i po, čudnim spletom okolnosti, iz vlasništva Jugoslovenske vojske i Opštine prešla je u privatno, odnosno u vlasništvo budvanskog biznismena Branka Ćupića.

On je u vrijeme tranzicije prije petnaestak godina Citadelu dobio u razmjeni sa Vojskom nekadašnje SRJ, jer je armiji dao svoju imovinu u Tivtu, a zauzvrat postao vlasnik najatraktivnijeg dijela zidina budvanskog Starog grada.

Pod hipotekom Prve banke zbog kredita od tri miliona eura: Srednjovjekovni kastel Budve

Njegova firma “Citadela DOO”, ponovo je postala vlasnik tvrđave, nakon što je nedavno i sudskim putem raskinut kupoprodajni ugovor sa Zemuncem Miloradom Suzićem, na koga se u prethodnih pola godine vodila u Katastru.

U okviru kompleksa se nalaze bedemi, ostaci srednjovjekovne crkve Sv. Marije, kapije, više platoa i zgrade nekadašnje kasarne

I država je sa svoje strane na Citadelu upisala hipoteku zbog neplaćenih poreskih potraživanja u ukupnom iznosu od 91.323 eura.

Budvanski Akropolj, ponos grada, obuhvata 416 kvadrata izgrađenih objekata i 2.982 kvadratna metra dvorišta opasanog zidinama, koji objedinjuje tri palate.

Predstave festivala Grad teatar, dugo godina su se izvodile na maloj i velikoj sceni Citadele, ali i ta saradnja je prekinuta prije više od pet godina, zbog velikih iznosa zakupa, koje je firma “Imobilija”, još jedna u vlasništvu Ćupića, koja gazduje kompleksom, tražila od lokalne uprave.

U međuvremenu, Ćupić je od Citadele napravio luksuzni ugostiteljski kompleks.

U okviru kompleksa se nalaze bedemi, ostaci srednjovjekovne crkve Sv. Marije, kapije, više platoa i zgrade nekadašnje kasarne.

Opština je tokom mandata gradonačelnika Rajka Kuljače, bila sprema da otkupi Citadelu od Ćupića. Plan je bio da se u njoj održavaju vjenčanja i da tu budu rezidencijalne kancelarije uprave

Spremili pet miliona i preuzimanje kredita

Opština je tokom mandata gradonačelnika Rajka Kuljače, bila sprema da otkupi Citadelu od Ćupića i preseli administraciju. Plan je bio da se u njoj održavaju vjenčanja i da tu budu rezidencijalne kancelarije uprave.

Tada se spekulisalo da je lokalna uprava bila spremna da iskešira sedam miliona eura, ali da je druga strana tražila čak tri puta veću sumu. Kako “Vijesti” saznaju, Opština je sada spremna da plati pet miliona eura i da preuzme sva kreditna zaduženja koja su upisana na Citadelu.

Jarbol bez zastave

Nakon što je prije šest godina podignuta na Dan državnosti, crnogorske zastave više nema na jarbolu starogradske tvrđave.

Velika zastava, uz velike svečanosti i program koji je priredila tadašnja lokalna uprava, nestala je sa Citadele.

Galerija

Bonus video: