Mještani Konika traže zatvaranje prihvatilišta za beskućnike

Izvršna direktorica Akcije Tea Gorjanc-Prelević istakla je da žali zbog događaja i da je mladić D.S. koji je prijetio djeci osoba sa posebnim potrebama
10 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 21:05h

Stanovnici Zagrebačke i Ulice Matije Gupca na Koniku zatražili su zatvaranje prihvatilišta za beskućnike u tom naselju, nakon što je jedan od štićenika u subotu prijetio djeci da će ih silovati i udaviti.

Zabrinuti građani slučaj su prijavili policiji, a sumnjaju da je štićenik D.S. “nervno poremećena osoba”.

Iz policije je “Vijestima” nezvanično saopšteno da su nakon incidenta uzeli izjave, ali da smatraju da nema elemenata krivičnog djela jer je riječ o mentalnoj oboljeloj osobi...

Na osnovu sporazuma sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, "Akcija za ljudska prava" osnovala je prihvatilište za beskućnike na Koniku krajem prošle godine

"Mokre pored ulice, ulaze u naša dvorišta, galame do kasno u noć ili jutarnjim satima, a često se pijani teturaju ulicom. Kap koja je prelila čašu desila se 19. januara kada je taj čovjek napao djecu...", rekao je Dučić, naglasivši da više ne dozvoljavaju djeci da se bez strogog nadzora igraju u dvorištu.

Na osnovu sporazuma sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, "Akcija za ljudska prava" osnovala je prihvatilište za beskućnike na Koniku 28. decembra 2012. godine u iznajmljenoj kući.

Izvršna direktorica Akcije Tea Gorjanc-Prelević istakla je da žali zbog događaja i da je mladić D.S. koji je prijetio djeci osoba sa posebnim potrebama.

Ona je naglasila da je mladić bezopasan i da ne treba osuđivati ostale štićenike zbog jednog nemilog događaja.

Pretjerano je suditi ljudima bez doma: Gorjanc-Prelević sa štićenicima

Gorjanc-Prelević je kazala da su stanovnici reagovali izuzetno burno i u subotu veče upali u kuću i verbalno napali koordinarku Silvanu Miranović, koja je slično prihvatilište vodila prije dvije godine u Tološima.

"Žalim zbog incidenta i razgovaraću sa komšijama. Srećna sam što prijetnje nijesu realizovane. Nastojaćemo da se to više ne ponovi. Pretjerano je suditi svim ljudima zbog jedne osobe. Ne treba ove ljude podići na stub srama, jer se oni ne slažu sa tim prijetnjama i žale što se to uopšte dogodilo“, rekla je Gorjanc-Prelević "Vijestima" u ponedjeljak, istakavši da se mladić trenutno ne nalazi u prihvatilištu.

Ona je kazala da je zatražila od Centra za socijani rad i staranje i policije da redovono obilaze prihvatilište.

U prihvatilištu ima mjesta za deset oosoba, a smješteno je osam beskućnika

Prijavu policiji potpisala su 34 stanovnika Zagrebačke i Ulice Matije Gupca.

Mještanin Željko Ivanović tvrdi da su preplašeni za bezbjednost svoje djece.

"Jednog od njih oko 23 sata žena je vidjela u dvorištu. Pojurio sam za njim ali on je preskočio ogradu i pobjegao. Kažu da taj mladić nikome još ništa nije napravio, ali on je prijetio našoj djeci", rekao je Ivanović.

Ikonija Vukčević kazala je da živi sama i da se plaši.

U prihvatilištu ima mjesta za deset oosoba, a smješteno je osam beskućnika.

Bezopasan, ali burno reaguje

Gorjanc-Prelević je ocijenila da je D.S. osoba sa posebnim potrebama i intelektualnim teškoćama, ocijenivši da je riječ o bezopasnoj osobi, sklonoj burnim verbalnim reakcijama.

“Kao takvog ga poznaju i u Komanskom mostu, gdje je jedno vrijeme živio, i u Centru za socijalni rad, kao i u Urgentnom centru KBC-a, koji često posjećuje. Centar za socijalni rad je pokrenuo postupak za njegovo lišavanje, ili ograničavanje poslovne sposobnosti, jer se on ne može starati o sebi. D.S. smo iste večeri, poslije incidenta, odvezli kod njegove majke, koja je takođe osoba sa posebnim potrebama... To smo morali da uradimo jer su mu komšije otvoreno prijetile nasiljem. Očekujemo da se on vrati. Kod majke ne želi da boravi, jer tamo za to i nema uslova“, rekla je Gorjanc-Prelević.

Tri obroka i uređen prostor za život

Gorjanc-Prelević je kazala da će za tri mjeseca, nakon donošenja novog zakona, država preuzeti nadležnost nad prihvatilištem.

"Ministarstvo je obezbijedilo najveći dio sredstava, međutim, pomažemo se i prodajući kalendare. Dobili smo novac za dva obroka, a treći se posluži u Narodnoj kuhinji. Poklonili su nam televizor i namještaj i uspjeli smo da koliko-toliko uredimo prostor. Prihvatilište nije trajno riješenje njihovih problema. Crveni krst će donijeti posteljinu i hranu. Ljudi koji imaju više imovine, imaju i predrasude prema kojima imaju manje ili ništa. Pretjerano je suditi ovim ljudima bez doma, svako od njih ima svoju priču i mi se trudimo da se vrate na pravi put", rekla je ona.

Galerija

Bonus video: