Ministar Ivanović direktno pozvao studente da upišu UDG

Ministar je budućim studentima objasnio na koji način bi on, da je na njihovom mjestu, birao na koji će univerzitet da se upiše i zašto bi UDG bio njegov izbor
100 pregleda 63 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 10:50h

Srednjoškolce, koji su u okviru škole “Preduzetništva i inovacija za mlade” gosti Univerziteta Donja Gorica (UDG), juče je ministar poljoprivrede i redovni profesor tog univerziteta dr Petar Ivanović direktno pozvao da upišu UDG čiji je suvlasnik i njegov šef premijer Milo Đukanović.

Ministar je budućim studentima objasnio na koji način bi on, da je na njihovom mjestu, birao na koji će univerzitet da se upiše i zašto bi UDG bio njegov izbor.

“Vidio bih šta mi nudi svaki univerzitet, sad je aktuelno zapošljavanje pa bih pogledao da li je broj zaposlenih studenata koji su završili fakultet na UDG veći ili manji od studenata sa drugih fakulteta. Realni svijet je put kojim bih ja išao. Ubjeđivao ili ne, ja sam siguran da ćemo imati dovoljno studenata i iz godine u godinu i da će taj broj rasti”, kazao je Ivanović.

Školske 2011/12. broj upisanih studenata na UDG, prema podacima MONSTAT-a, pao je za 21 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je broj upisanih na Univerzitet Mediteran zabilježio pad od osam odsto, a veći broj školaraca i to za četiri odsto bio je na Univerzitetu Crna Gora.

Upoznao je srednjoškolce i sa podatkom da mu nije bila namjera da postane profesor iako je imao prosjek 9,97 što je tada bila rijetkost, ali da se na taj korak odlučio kroz razgovor sa svojim mentorom Veselinom Vukotićem, koji je jedan od osnivača i rektor UDG.

Ministar poljoprivrede juče nije bio jedini državni funkcioner koji se družio sa srednjoškolcima. Sa preduzetništvom su ih upoznali i direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević, kao i savjetnik premijera Milorad Katnić. Oboje predaju na UDG.

Srednjoškolci gosti UDG-a će se danas družiti sa predsjednikom Vlade i jednim od osnivača i vlasnika UDG-a Milom Đukanovićem u njegovom premijerskom kabinetu, sa rukometašicama Budućnosti i reprezentacije, njihovim trenerom i selektorom Draganom Adžićem, košarkašem Vladom Šćepanovićem, a posjetiće i kompaniju Čelebić. Predavanje će im održati i, kako je najavljeno, poznati crnogorski umjetnik Tiho Vujović.

Četvrtog dana će ih dočekati direktor Komisije za hartije od vrijednosti i predavač na UDG Zoran Đikanović, predstavnica Prve banke Jelena Pavićević, predstavnici ambasade SAD i kompanije Plantaže.

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović razgovaraće sa srednjoškolcima petog dana posjete ,kada i ambasador evropske komisije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ambasadorka SAD Sju Kej Braun.

Škola ima 200 polaznika, a organizuje je prva generacija diplomiranih studenata Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Poljoprivrednici da promijene mišljenje

Ivanović je govorio i o svom resoru i iznio mišljenje kako bi crnogorska poljoprivreda mogla biti uspješna i konkurentna na slobodnom i otvorenom tržištu Evropske unije. “Treba da shvatimo da moramo ga gledamo širu perspektivu počevši od toga da za Crnu Goru kada uđe u EU ne postoje granice, carina i ograničenja”, kazao je Ivanović.

On je rekao i da je važno da poljoprivrednici to shvate sada i što više rade kako bi jačali svoju konkurentnost i odbranili proizvode koji su bolji, kvalitetniji i jeftiniji od proizvoda koji je konkurentski i na taj način osvajali domaće ali i tržište regiona i Evrope.

“Osvajanje novih tržišta je šansa za proizvode iz Crne Gore. Naši proizvođači mogu da budu konkurenti ako budu usvajali nove tehnologije, što je više moguće savremenih znanja, jer poljoprivreda u svijetu sve više postaje nauka, i ako budu zapošljavali mlade”, poručio je Ivanović. Domaći proizvođači, tvrdi ministar, treba da promijene način razmišljanja i da počnu od poslovice “bolje da komšiji crkne krava”.

“Prva i osnovna stvar je promjena načina razmišljanja, a to znači vidjeti šansu za uspjeh. Šansa u domaćoj poljoprivredi nije da se zarade milijarde eura već da se živi bolje od onoga što je prosjek na nivou države”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: