Jedna plata godišnje ode na nove namete

USS je svjestan činjenice da postoji deficit, ali zaposleni građani nijesu krivi zbog toga
43 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 08:27h

Da bi ohrabrili poslanike da u ponedjeljak ne glasaju za “krizni porez” kojim će se za 4,5 odsto smanjiti neto zarade zaposlenih, Unija slobodnih sindikata (USS) će tog dana organizovati protest na platou ispred Skupštine sa početkom u 11 časova. U USS su izračunali da će sa novim porezima, taksama i dodatnim zdravstvenim osiguranjem zaposleni godišnje izgubiti jednu cijelu platu. USS je na protest pozvao sve građane, penzionere a i članove drugog sindikata.

Generalni sekretar USS Srđa Keković je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Sekretarijata, kazao da je cilj protesta da još jednom uruče apel svakom poslaniku pojedinačno, kao ljudima najodgovornijim za stanje u ovoj državi, kako ne bi glasali za Vladin predlog.

Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica predviđeno je da se tokom 2013. godine porez na dohodak poveća sa devet na 12 odsto za zarade koje su u bruto iznosu veće od 400 eura. To znači da će dodatno biti oporezovane sve plate koje su u neto iznosu veće od 270 eura.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević je rekao da su pokušali pregovorima na demoktarski način da ubijede poslanike da ne usvoje zakon jer su smatrali “da ta mjera neće popuniti 'rupe u budžetu' kako to kažu gospoda iz Vlade”.

“Pored nerazumijevanja za naše argumente, zabrinjava i ono što su najavili da će se desiti iduće godine i da je ovo samo početak primjene kriznih mjera. Izračunali smo da će ovim mjerama svim zaposlenim sa 4,5 odsto na neto platu, taksama “euro po euro”, uz najavljeno dopunsko osiguranje koje će početi da se naplaćuje zaposlenima od marta, na prosječnu zaradu od 480 eura biti godišnje oduzeta po jedna ta zarada”, saopštio je Pavićević i dodao da im je u Vladi saopšteno da se “ozbiljno razmišlja i o povećanju poreza na dodatu vrijednost”.

Rukovodstvo USS se prethodne sedmice sastalo sa poslaničkim klubovima Pozitivne, SNP-a i Demokratskog fronta koji su se složili sa njihovim stavom da “krizni porez” ne treba usvojiti jer će za 4,5 odsto biti smanjene neto zarade svakog zaposlenog.

“To je neodrživo i nedopustivo kada se ima u vidu ekonomsko socijalni položaj građana, ali i činjenica da se i na prihodnoj i na rashodnoj osnovi može preduzetti niz drugih ekonomskih mjera kako bi deficit u budžetu učinili održivim”, podsjetio je Keković.

On je rekao da je poslanički klub DPS-a mišljenja da postoji dosta mogućnosti da se sanira deficit, ali da prvo treba povećati porez na dohodak.

“Sa ostalim klubovima nijesmo imali razgovore što za nas znači da je u ovom trenutku izvjesno da će poslanici glasati za taj predlog”, kazao je on i dodao da u razgovorima sa predstavnicima Vlade potpredsjednikom Vujicom Lazovićem i ministrima finansija i rada i socijalnog staranja Radojem Žugićem i Predragom Boškovićem takođe nijesu uspjeli da dođu do dogovora.

“USS je svjestan činjenice da postoji deficit, zabrinuti smo zbog toga, ali zaposleni građani nijesu krivi zbog toga i mislimo da greške zbog kojih je došlo do deficita treba da se ispravljaju drugim mjerama”, ocijenio je Keković.

Pavićević je kazao da su Vladinim mjerama oštećeni i penzioneri čije penzije neće biti usklađivane, pa pozivaju i njih da dođu na protest.

Spasavanje tajkuna skuplje od socijalnog mira

“Cifra od 17 miliona eura koliko treba da bude ušteda u budžetu je izuzetno mala. Zbog takve cifre koja je mnogo manja od onoga koliko smo davali kada smo spasavali pojedine banke i tajkune ne bi smio da se destabilizuje socijalni mir u Crnoj Gori, a to se može desiti kada se krene sa protestima”, ocijenio je Keković.

Pavićević je najavio da će prosvjetari danas odlučiti kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu koje počinje u ponedjeljak i pozvao kolege da dođu ispred Skupštine, a oni koji ne budu mogli da dođu da sa jednočasovnim štrajkom upozorenja daju svoj doprinos.

Predsjednik sidnikata Univerziteta Vukašin Zogović je istakao da Socijalni savjet ne funkcioniše već duže od pola godine.

“Tražili smo hitno zasjedanje kako bismo ukazali na brojne zakone, pa i na ovaj o povećanju poreza, ali ne postoji nijedan razlog zbog kojeg ona nije održana. Članovi Socijalnog savjeta se biraju na četiri godine i ako neko od partnera želi da promijeni člana, to se dešava u hodu, i promjena Vlade ne može biti razlog”, objasnio je on.

Pozvan i SSCG, ali oni čekaju premijera

USS će Savezu sindikata Crne Gore (SSCG) ponuditi da bude suorganizator protesta jer smatraju da su i njihovi članovi ugroženi najavljenom mjerom.

“Ukoliko SSCG to ne prihvati, upućujemo poziv njihovim članovima i svima koji nijesu zadovoljni ovim mjerama da nam se pridruže. Pozivamo i naše članstvo i sve građane koji misle da ova odluka nije popularna i može da dovede u pitanje njihovu egzistenciju”, rekao je Keković.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić je kazao “Vijestima” da još nijesu dobili inicijativu, a ako je dobiju da će o tome morati da se izjasne granski sindikati.

“Ja sam o tome ne odlučujem, odluka će biti donijeta nakon sastanka. U međuvremenu, radimo na tome da se sastanemo sa premijerom Milom Đukanovićem kojem ćemo pokušati da ukažemo da je 'krizni porez' još jedan namet na standard građana”, rekao je Masoničić.

Galerija

Bonus video: