Kovačević: Ako se Brajović ogluši, slijedi prijava policiji

Dio prevoznika očajan, vlasnik “Nikšić prevoza” upozorava na samovlašće glavnog inspektora
161 pregleda 2 komentar(a)
Božidar Kovačević, Foto: Savo Prelević
Božidar Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2013. 08:12h

U drumskom prevozu putnika i dalje vlada nered. Neregistrovani i registrovani taksisti idu ispred autobusa i kupe putnike, a u lokalnom saobraćaju vozi ko koga hoće. Tako o situaciji u ovoj vrsti prevoza govore registrovni prevoznici, a neki od njih najavljuju i prijavu policiji, ako Ministarstvo pothodno nešto ne učini.

„Od Ministarstva imamo samo prazna obećanja, a inspekcija za drumski saobraćaj je glavni krivac za ovaj nered. Ako novi ministar Ivan Brajović pod hitno nešto ne preduzme, ja ću podnijeti prijavu Upravi policije i pobrojati sve nezakonite radnje koje se dešavaju posljednjih nekoliko godina“, kazao je za „Vijesti“ Božidar Kovačević, vlasnik „Nikšić prevoza“.

Spisak neregularnosti, o kojima on govori, je podugačak: „Ja sve uredno plaćam državi, gotovo jedini imam svu urednu dokumentaciju, radionice za pregled i održavanje autobusa, odličan vozni park, po posljednjem stanju bilansa preko računa sam imao promet preko milion eura, ali sve uzalud. Meni se inspekcija i njen šef Ljubiša Živaljević, koji je glavni krivac za ovaj nered, ne miču s vrata, oduzimaju mi linije, kontrolišu svaki dan, a njihovi miljenici rade što im volja. Zaustave moj autobus i kontrolišu da bi prošao neki od njihovih kućnih ljubimaca i pokupio mi putnike. Ja ne znam je li ovoj državi preči njen interes, odnosno da ima uredan prevoz i plaćene poreze ili interes nekoliko prevoznika i glavnog inspektora“.

Kovačević kaže da su mu oduzete sve „domaće“ linije, da su ostale samo dvije i da preduzeće opstaje samo zahvaljujući prevozu putnika na linijama u regionu i inostranstvu. „Ako nijesi prijatelj inspekcije i ako tražiš da se uredi stvar i poštuju propisi gotov si. Glavni inspektor Živaljević je jednom zaustavio moj autobus na ulazu u nikšićku stanicu. Kad ga je moj vozač pitao zašto ne dozvoljava da uđe i primi putnike rekao mu je da ne može jer njegov gazda previše laje na inspekciju“, tvrdi Kovačević.

On ističe da nema problema sa inspekcijom i poštovanjem propisa nego sa glavnim inspektorom: „Kad je bio ministar Jusuf Kalamperović ukazao sam na ponašanje glavnog inspektora. Godinu i po me je kontrolisao drugi inspektor sa primorja, kojeg su oni odredili. Ni ja ni inspektor nijesmo imali nijednu primjedbu. Čim se vratio Živaljević nastavilo se po starom. Kad sam ja vozio studente provjeravali su i njihov način finansiranja studija i moje autobuse čekali i ispred stanice da vide jesam li uzeo ijednog preko broja. A otkako su taj posao dobili njihovi prevoznici niko ništa ne kontroliše, a autobusi jedva zatvaraju vrata. Čak je zbog nekih administrativnih gluposti tender za prevoz putnika četiri puta poništavan da bi se taj posao namjestio odabranima“.

Kovačević najavljuje da će tražiti prijem kod ministra: “Objasniću ministru kako svoj posao radi glavni inspektor. Ako on ne preduzme nešto konkretno, ja ću podnijeti prijavu policiji“.

Kovačeviću smeta Živaljević

U Ministarstvu saobraćaja, u kojem nijesu htjeli direktno da govore o problemima u drumskom prevozu, kažu da je tvrdnja da se linije namještaju i dijele preko veze neutemeljena. „Redovi vožnje u međumjesnom i međunarodnom saobraćaju usklađuju se na krajnje transparentan način kod Privredne komore“, piše u odgovorima Ministarstva na pitanja „Vijesti“.

Na priču o „divljim„ prevoznicima u Ministarstvu kažu da su opštine zadužene da „kontrolišu nezakoniti i zakoniti taksi prevoz”: „U opštinama na sjeveru ima svega jedna do dva, najviše tri inspektora za drumski saobraćaj, što je u odnosu na broj licenciranih auto taksista veoma malo. U Pljevljima ih je 89, Bijelom Polju 171, Beranama 59...”. U ministarstvu tvrde da je “inspekcija svakodnevno izložena pritiscima, čak fizičkim napadima nelegalnih taksista”. Za pritužbe na rad glavnog inspektora u Ministarstvu kažu da ih iznose prevoznici prepoznati po kršenju propisa u ovoj oblasti.

Tokom prošle godine, inspekcija kojom rukovodi Živaljević, sprovela je 5.099 kontrola. U putničkom saobraćaju 3036 a u teretnom 1774. Podnijete su dvije prijave za nezakonito vršenje prevoza i izdato je 365 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 103.770 eura. Donijeto je 69 rješenja i isključeno je 16 vozila iz saobraćaja.

Povodom direktnih optužbi Kovačevića na račun Živaljevića, u resoru Ivana Brajovića kažu da je „taj prevoznik poznat po veoma čestom kršenju Zakona, zbog čega ga često osnovano prijavljuju i drugi prevoznici: “Za očekivati je da mu principijelni rad g. Živaljevića i primjena zakona smeta. Svi navodi su tendenciozni i u cilju diskreditacije pomenutog inspektora“.

Prijave protiv divljih uzalud podnose

Glavni problem prevoznika na sjeveru su neregistrovani taksisti i taksisti koji se bave linijskim prevozom. „Sve se to dešava a inspekcija ne čini ništa. Kažu da ih nema dovoljno a za glavni put uz koji povezuje glavni grad i sjever kroz Platije dovoljan bi bio samo jedan. Ali da ozbiljno radi svoj posao.

Gdje ima da taksista registrovani ili neregistrovani može „održavati“ linije sa Podgoricom ili sa Srbijom, da uzima putnike registrovanom prevozniku“, kaže Slobodan Veljić, suvlasnik „Veljić prevoza“ iz Berana. Vlasnik „Pljevlja prevoza“ Slavoljub Ječmenica, kaže da prevoznici uzalud ukazuju na nered: „Više prevoznika je dostavljalo nadležnim službama spiskove registraskih oznaka sa kojima se obavlja neregularan prevoz putnika. Ne da se ništa nije promijenilo nabolje, nego je njihov broj u međuvremenu porastao”.

Bonus video: