Pola Vlade agituje za UDG

Univerzitet čiji je suvlasnik i premijer organizuje predavanja za srednjoškolce uz podršku državnih službenika, ali i ambasadora
334 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 20:13h

Premijer Milo Đukanović, ministri i savjetnici u njegovoj Vladi, direktori državnih insititucija i komisija, privrednici, umjetnici i brojni sportisti će narednih pet dana biti na raspolaganju srednjoškolcima koji su u okviru škole "Preduzetništva i inovacija za mlade" gosti Univerziteta Donja Gorica (UDG).

Cilj škole je da da probudi i razvije preduzetnički duh kod mladih ljudi ali su juče srednjoškolcima predstavljeni uslovi upisa i fakulteti UDG, čiji su osnivači Đukanović, zagovornik neoliberalne ekonomije Veselin Vukotić koji je i rektor, biznismen i građevinar Tomislav Čelebić i profesor Dragan Vukčević. Školske 2011/12. broj upisanih studenata na UDG, prema podacima Monstata, pao je za 21 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je broj upisanih na Univerzitet Mediteran zabilježio pad od osam odsto, a veći broj školaraca i to za četiri odsto bio je na Univerzitetu Crna Gora.

Vukotić je prilikom jučerašnjeg uvodnog obraćanja kazao budućim studentima da će im školovanje biti besplatno ukoliko na UDG uspiju da nađu makar jednog nezadovoljnog studenta.

On je rekao i da je njihov cilj da studenti koji završe njihove studije otvaraju svoje firme, postanu preduzetnici.

Školske 2011/12. broj upisanih studenata na UDG, prema podacima Monstata, pao je za 21 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je broj upisanih na Univerzitet Mediteran zabilježio pad od osam odsto, a veći broj školaraca i to za četiri odsto bio je na Univerzitetu Crna Gora

Mlade goste je upoznao i sa “megatrendovima” među kojima je istakao razvoj energije i sve što je u vezi sa energijom, proizvodnju hrane, razvoj sela, porodični biznis i zelenu ekonomiju kroz zaštitu životne sredine.

"UDG je najveća jednokratna investicija u obrazovanje u Crnoj Gori”, kazao je Vukotić i dodao da nastoje da pet do 10 odsto studenata iz te obrazovne institucije izađe sa biznis idejom.

Nakon što su im predstavljeni fakulteti, srednjoškolci su jučerašnje druženje završili u kuglani.

I za danas je najavljen dinamičan program tako da će dan početi predavanjem ministra poljoprivrede Petra Ivanovića koji je i redovni profesor na UDG, a tokom dana će se upoznati i sa savjetnikom premijera i doskorašnjim ministrom finansija Miloradom Katnićem, koji je takođe profesor na UDG, direktoricom državne statističke kuće Monstat Gordanom Radojević, koja isto predaje na UDG, a veče je planirano za odlazak u bioskop.

Državni funkcioneri koji će im praviti društvo trećeg dana su sam premijer Đukanović kojeg će posjetiti u njegovom kabinetu u Vladi, rukometašice Budućnosti i reprezentacije, njihov trener i selektor Dragan Adžić, košarkaš Vlado Šćepanović, a posjetiće i kompaniju Čelebić

Četvrtog dana će ih dočekati direktor Komisije za hartije od vrijednosti i predavač na UDG Zoran Đikanović, predstavnici Prve banke Jelena Pavićević, ambasade SAD, Plantaža, a zabavno veće će se organizovati na samom UDG.

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović, jedan od rijetkih koji nije predavač na UDG, razgovaraće sa srednjoškolcima petog dana posjete, kada i ambasador Evropske komisije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ambasadorka SAD Sju Kej Braun.

Iz UDG je saopšteno da je prve godine školu pohađalo 35 polaznika, drugu 68, a sada je u obilasku Univerziteta “više od 200 srednjoškolaca iz svih gradova Crne Gore”, a školu organizuju prva generacija diplomiranih studenata Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: