Protesti koji su uplašili vlast: Šta je ostalo od bunta?

“U ovom trenutku većina građana je apatična i ne vjeruje da se bilo šta može promijeniti, posebno nakon Nikšića"
74 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 09:18h

Danas, tačno godinu dana od organizovanja prvog okupljanja građana, zvuk pištaljki nije “odsvirao” kraj režimu, “kritična masa” je nestala, “vrijeme je” za još jedan u nizu nameta u vidu poreza na lični dohodak.

Sistem nije pao, ali jeste standard građana, što je jedna od rijetkih konstanti u Crnoj Gori. Da promjena nabolje u socio-ekonomskom smislu nema, i da je stanje zapravo lošije, svjesni su i pojedini organizatori protesta.

Vanja Ćalović, jedna od vođa nezadovoljne mase, rekla je “Vijestima” da su protesti “najveća i najvažnija promjena koja se desila”. Vjeruje i da će nakon takvog iskustva građanima biti mnogo lakše da se ponovo pobune.

“U ovom trenutku većina građana je apatična i ne vjeruje da se bilo šta može promijeniti, posebno nakon Nikšića. Značajan broj vjeruje u predizborna obećanja i čeka poteze nove Vlade. Mislim da je u Crnoj Gori danas gore nego što je bilo, jer se kriza produbljuje”, kazala je Ćalovićeva.

Ona ne sumnja da će i ova Vlada dati povoda za nove akcije u vidu protesta ili drugih građanskih akcija.

“Tako da će se otpor pljački, kriminalu i korupciji nastaviti dok god postoje građani koji smatraju da je potrebno da se ovakvo stanje promijeni, a takvih građana će biti sve više”, rekla je Ćalovićeva.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Šta dalje o protestima Vanja Ćalović
  • Kako proteste danas vide Daliborka Uljarević i Janko Vučinić

Galerija

Bonus video: