I dalje se traži crnogorski revolver...

“Svaki muški stanovnik Crne Gore je vojnik i ne samo da mu je dozvoljeno već je obavezan da nosi makar jedan gaser revolver”
850 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 20:30h

Zanimljiva je priča kako je mala država sa velikom tradicijom nošenja i poštovanja oružja podijelila ime sa jednom vrstom revolvera.

Šta je crnogorski revolver, koji se danas prodaje na internet aukcijama i čuva u još ponekoj crnogorskoj kući kao nasljeđe? U osnovi, to je revolver, za to doba revolucionarne tehnologije, sa velikim okvirom za municiju kalibra 11,25 x 36 mm i zaobljenom drškom koja podsjeća na Mauzerov model 1896 “brumhendl” pištolj. Pravljen je u Austriji, Belgiji i Španiji, a, začudo, nikada u Crnoj Gori. Razlog zbog kojeg se ovo oružje povezuje s Crnom Gorom leži u činjenici da je kralj Nikola naredio svojim podanicima da nose ove pištolje. Ovo je jedinstven primjer u istoriji da je jedan vladar naredio cijelom narodu da se naoruža jednom vrstom oružja.

“Svaki muški stanovnik Crne Gore je vojnik i ne samo da mu je dozvoljeno već je obavezan da nosi makar jedan gaser revolver”, navodi se u proglasu kralja Nikole. Ovaj revolver postao je ubrzo statusni simbol u Crnoj Gori.

Revolveri nisu sasvim bili lična svojina - vlasnik je imao pravo držanja, nošenja i nasljedstva oružja po muškoj liniji, ali ne i pravo otuđivanja

Knjaz Nikola je prilikom posjete Beču, maja 1873, kod Johana Gasera naručio 7.000 revolvera 11 mm gaser M.1870 sa dužinom cijevi od 240 mm. Ideja je bila da svi borci budu opremljeni ovim oružjem. Na taj način je održan kontinuitet s vjekovnom tradicijom po kojoj je svaki muškarac za pasom nosio oružje, hladno ili vatreno. Pravo nabavke i prodaje ovih revolvera pripadalo je isključivo državi, odnosno Ministarstvu vojnom i nabavna cijena “gasera” je bila oko 14 kruna. Postoji i vezija prema kojoj kralj ima vlasnički udio u kompaniji Gaser i zaradio je od državne porudžbine. Naravno, ovakve stvari tada nisu bile kontroverzne kao što su danas.

Revolveri nisu sasvim bili lična svojina - vlasnik je imao pravo držanja, nošenja i nasljedstva oružja po muškoj liniji, ali ne i pravo otuđivanja ili iznošenja iz zemlje. Do 1914. nabavljeno je 20.000 “gasera”.

Riječ je o modelu austrijskog revolvera iz 1870. koji se proizvodio do 1878. Zamijenio ga je “gaser M1878”, a model proizveden ranije, 1870-ih prodat je Crnoj Gori. Postao je veoma popularan među oficirima. Kralj Nikola je proglasom o obaveznom nošenju oružja pokušao da od svoje male države napravi protivnika vrijednog uvažavanja koji uliva strah neprijateljskim državama, poput Albanije ili Austrije.

Kralj Nikola sa revolverom za pasom

Zbog velike potražnje i interesovanja za “gaser” revolverima pojavili su se i drugi proizvođači, većinom iz Belgije i Španije. Obje zemlje postale su domovina malih prozvođača koji su pravili sve vrste oružja, čiji je kvalitet varirao od odličnog do opasnog po život za onog ko ga nosi. Neki proizvođači su izmijenili Gaserov dizajn. Proizvodnja tzv. crnogorskog pištolja držala je u poslu austrijsku kompaniju do kraja Prvog svjetskog rata.

I pored zabrane iznošenja iz zemlje, mnogi crnogorski revolveri našli su se u Sjevernoj Americi, u prtljagu imigranata iz Crne Gore i tako danas dospjeli na internet aukcije i kolekcije zaljubljenika.

Bonus video: