Počinje suđenje osnivaču IN televizije: Obećavala plate, pa nestala

Da li će se pojaviti iko od osnivača, preduzeća IN CO, neizvjesno je jer ni njihov advokat Vladan Đuranović nije upućen u četiri tužbe
71 pregleda 0 komentar(a)
TV IN, Foto: Arhiva "Vijesti"
TV IN, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.01.2013. 19:14h

U podgoričkom Osnovnom sudu u ponedjeljak počinje suđenje IN televiziji, po jednoj od četiri tužbe 60-ak bivših radnika zbog neisplaćivanja višemjesečnih zarada.

Da li će se pojaviti iko od osnivača, preduzeća IN CO, neizvjesno je jer ni njihov advokat Vladan Đuranović nije upućen u četiri tužbe koliko su bivši novinari, montažeri, kamermani i ostali zaposleni podnijeli protiv bivše kuće.

Još manje o tome znaju osnivači, Državna slovenačka založba (DSZ) koju u Crnoj Gori formalno zastupa izvršni direktor Dragan Marković, koji, inače, od prošle godine radi u Televiziji Crne Gore.

On je samo formalno upisan u Registar privrednih društava kao rukovodilac, dok je taj posao zaista obavljala Nataša Prodan Milani, bivša estradna menadžerka iz Slovenije, koja je nedostupna državnim organima Crne Gore.

Advokat bivših radnika IN-a Milan Radulović kaže da je podnio četiri tužbe, koje su u rad dodijeljene sudijama Ani Bečanović, Milici Vlahović, Dijani Radulović i Aleksandru Stojanoviću.

“Tražimo isplatu zarada od 1. janaura prošle godine, pa nadalje. Tačne iznose mogu utvrditi samo vještaci jer se svakom radniku duguje različiti iznos. Ni u jednom predmetu nijesam dobio odgovor na tužbu”, navodi advokat.

Njegov kolega Vladan Bojić, koji zastupa IN CO, rekao je “Vijestima” da nije dobio tužbe.

Sudija Bečanović, u čijoj sudnici u ponedjeljak i počinje prvi radni spor, rekla je “Vijestima” da je sud tužbe dostavio na adresu Televizije.

A ona je odlukom Inspekcije rada zapečaćena od kraja oktobra prošle godine upravo zbog neplaćanja plata radnicima i poreza državi.

Po računici advokata Radulovića, TV IN bivšim radnicima ukupno duguje oko 250 - 300.000 eura. On je do te cifre došao na osnovu podataka da zaposleni potražuju po 10-ak zarada, koje se u prosjeku kreću oko 400 eura.

Zastupnik zaposlenih Televizije, koja je od Nove godine ostala i bez frekvencija, navodi i da su njihove radne knjižice i dalje u fiokama bivše redakcije.

“Probleme koje su oni imali posljednjih godinu dana pokušali smo da riješimo dogovorom s Natašom Prodani. Ona je obećavala da će im zarade biti isplaćene, da će sve biti u redu. Kada smo vidjeli da od toga nema ništa, spremili smo tužbe. I sama Prodani je bila veliki problem jer formalno nema nikakvo ovlašćenje, iako se predstavljala kao član uprave. O tome smo više puta obavještavali Inspekciju rada ali ona ništa nije preduzimala”, naveo je advokat.

Račun IN CO blokirala je Centralna banka prije skoro četiri mjeseci zbog duga od 19.455,62 eura. Koliko Poreska uprava potražuje na ime poreza i doprinosa, direktor Dejan Martinović kaže da je poreska tajna, dok su mediji neformalno objavili da se radi o cifri od oko milion eura.

Zbog čega onda neko od odgovornih nije uhapšen ako je zbog znatno manjeg iznosa iza rešetaka prije dva dana poslat nezavisni odbornik sa Žabljaka, Tužilaštvo ne objašnjava.

Bonus video: