Dvije porodice pet dana zavijane u Uskocima, pomoć stiže tek u subotu

Zaganjor kaže da su telefonima zvali nadležne, ali od njih ni konkretnog odgovora niti reakcije
99 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 18:31h

Vapaj za pomoć nekoliko porodica iz Bara, već pet dana blokiranih u dvije vikendice u Uskocima, oko četiri kilometra od Žabljaka, uz put prema Ćurevcu još uvijek nije dao rezultate.

"Od ponedjeljka smo bez puta i bez struje, odsječeni od svijeta. Svakoga smo zvali, niko da pomogne", priča u telefonskom razgovoru Ekrem Zaganjor iz Bara.

On i njegov prijatelj i sugrađanin Samir Čajević došli su na Durmitor da sa porodicama provedu godišnje odmore. Ukupno 11 ljudi u dvije vikendice. Među njima dvogodišnje dijete i težak kardiološki bolesnik.

"U komšiluku je bila i jedna porodica iz Podgorice ali su oni prije dva dana na skijama otišli na Žabljak i otputovali kući. Mi smo ostali u nadi da će se problemi brzo riješiti a agonija traje već pet dana. Kako su sati prolazili tako je naša nada sve više prelazila u paniku. Svega nam ponestaje ili je već nestalo. Zalihe hrane smo utrošili, vodu dobijamo topeći snijeg. A za napajanje agregata čovjeku smo dali 50 eura da nam motornim sankama doveze deset litara goriva. U nadi da će snejgočistači a radi bržeg odlaska, očistili smo put od vikendica do puta."

Kada su potrošili i poslednji „zalogaj hljeba“, Barani su se preselili u komšiluk u trenutno slobodnu vikendicu jednog prijatelja a tamo nađoše jedino flašu mlijeka i flašu vode.

Zaganjor kaže da su telefonima zvali nadležne, ali od njih ni konkretnog odgovora niti reakcije.

"Iz komunalnog preduzeća, koje čisti put odgovorili su nam da naš problem nije urgentan koliko drugi kojim se bave. Iz elektrodistribucije sličan odgovor. Konfuzno i iz Službe zaštite i spasavanja. I sve tako...", kaže Zaganjor.

"Postoje prioritetni objekti do kojih moramo najprije očistiti. Dalje djelujemo prema rasporedu"

Direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović za „Vijesti“ je bio konkretniji.

"Postoje prioritetni objekti do kojih moramo najprije očistiti. Dalje djelujemo prema rasporedu. Snijeg neprekidno pada pa svakog jutra svih ovih dana počinjemo sve iznova. Grad je na granici ekološkog incidenta jer su kontejneri prepuni a mi nijesmo uspjeli da pročistimo put do deponije. Ipak nikad se nijesmo tvrdo držali rasporeda i redosleda pa nećemo ni ovog puta. U subotu ćemo rano tamo da tim ljudima pomognemo. Svjestan sam težine problema i u njegovom rješavanju može nas spriječiti jedino nešto još teže", kazao je Radulović.

Galerija

Bonus video: