Vuksanović: Inspektori će dobiti vozila administracije

“Čišćenje” voznog parka u prvoj sedmici posebno je pogodio Sektor kriminalističke policije, ali i službenike koji su zaduženi za čuvanje granice
71 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 19:32h

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović kazao je za "Vijesti" da racionalizacija voznog parka u policiji neće uticati na rad operativnog sastava, jer će inspektorima na terenu uskoro biti podijeljeni noviji automobili koje je ranije koristila administracija policije, MUP-a ili neke druge državne uprave.

“Operativa neće smjeti da ispašta. Samo će se napraviti bolja preraspodjela voznog parka, prema kojoj će operativni sastav UP dobiti novija vozila, koja je koristila državna administrativa, a samim tim i bolje uslove za rad”, kazao je Vuksanović.

Direktor UP prošlog petka naredio je svim organizacionim jedinicama policije da do danas vrate sve automobile starije od 20 godina i da ih parkiraju u kampu na Zlatici, a za danas je najavljen novi kolegijum starješinskog sastava gdje će se Vuksanoviću podnijeti raport o tome šta je urađeno do sada.

U voznom parku UP juče je uslijedio i novi talas - pa su tako službenici policije koji su dužili automobile starije od 15 godina, takođe, dobili rok od sedam dana da parkiraju takve četvorotočkaše, jer su procjene utvrdile da na održavanje takvih vozila i nabavku goriva ode veliki dio budžetskog novca.

“Čišćenje” voznog parka u prvoj sedmici posebno je pogodio Sektor kriminalističke policije, ali i službenike koji su zaduženi za čuvanje granice, jer su mnogi u svom radu upravo “dužili” automobile, čija godišta datiraju još prije novog milenijuma.

Međutim, takvo stanje zadržaće se samo tokom januara, jer bi već narednog mjeseca trebalo da bude zavšen pravilnik, prema kojem će se tačno znati ko će ubuduće u UP imati pravo da duži službeni automobil, nakon čega će se vozni park svesti na najmanju moguću mjeru, a samim tim i budžetski troškovi za tu stavku.

Ukoliko najavljeni plan bude do kraja realizovan, to će biti dobra vijest za operativni sastav policije, koji će napokon dobiti novije automobile jer se za kriminalistiku, koja je i najvažniji segment policijskog rada, već dvije decenije nijesu nabavljali novi četvorotočkaši, već su inspektori koristili stara vozila ili ona, koja su po raznim osnovima, godinama privremeno oduzimana od crnogorskih građana.

Prva veća nabavka novijih automobila realizovana je tokom 2008. i 2009. godine kada je tadašnji direktor Veselin Veljović raspisao tender za nabavku 103 vozila, a na tenderu, koji je imao posebnu klauzulu o kubikaži 1,7, pobijedila je firma "Ljetopis", pa je tako policija nabavila 14 "Mercedesovih" limuzna A 160 CDI, koji su koštali po 15.490 eura, pet “mercedesa” E – 280 CDI čija je cijena bila po 31. 400 eura, ali ti četvorotočkaši su mahom tada podijeljeni starješinama i administraciji, a samo nekoliko vozila je završilo u rukama inspektora kriminalistike.

U voznom parku, prema evidenciji od kraja 2011. godine, ima 774 automobila, a više od polovine vozila su starija od 15 godina

U voznom parku, prema evidenciji od kraja 2011. godine, ima 774 automobila, a više od polovine vozila su starija od 15 godina, zbog čega se godišnje samo na održavanje potroši oko pola miliona eura.

Racionalizacija voznog parka u UP uslijedila je nakon odluke Vlade Crne Gore da 54 državna organa, uprave i direkcije smanje broj automobila za 20-30 odsto.

I telefoni došli na red

Osim smanjivanja broja automobila u voznom parku u Upravi policije, već je najavljeno i rezanje troškova za telefonske limite pripadnicima te institucije, koji imaju pravo na službeni telefon.

Do sada su mjesečni limiti za mobilne telefone bili tri, pet i sedam eura, ali u godini značajnog smanjenja i racionalizacije troškova i te stavke će se bitno smanjiti. "Vijestima" je rečeno da će ti limiti biti smanjeni za 1-2 eura, zavisno kojoj grupi pripadaju.

Galerija

Bonus video: