Osnivaču Emirata ulica i spomenik u Podgorici

Nakon nedavne posjete premijera Đukanovića Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vlada prihvatila zahtjev Miomira Mugoše
60 pregleda 86 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 20:49h

Osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Zaid Bil Sultan Al Nahijan imaće spomenik u glavnom gradu, dok će se jedna ulica zvati po njemu.

To je odlučila Vlada na zahtjev gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše koji je krajem decembra prošle godine tražio saglasnost od Ministarstva kulture da po osnivaču UAE da ime ulici u Podgorici, prije isteka zakonskog roka od 20 godina od njegove smrti.

“Komisija za podizanje spomen-obilježja ocijenila je pozitivnim taj zahtjev”, piše u Vladinom dokumentu.

Kako se navodi u vladinom dokumentu Al Nahijan je bio predsjednik UAE od formiranja federacije 1971. godine i vladar Abu Dabija od 1966. sa mandatom da emirat koji je bio siromašan i nerazvijen razvije što je prije moguće.

“Zaslužan je za prvi izvoz nafte 1962. godine. Na taj način mogao je da započne veoma zahtjevne programe izgradnje čitave zemlje i da enormne prihode od nafte usmjeri na transformaciju zaostale države u modernu, bogatu i prosperitetnu državu. Koristeći zaradu od nafte, izgradio je škole, bolnice, univerzitete i omogućio svim državljanima UAE besplatan pristup. Kao predsjednik zalagao se za korišćenje državnih resursa u cilju dobrobiti naroda”, objasnila je Vlada.

Navodi se i da je Al Nahijan dao sva prava ženama, što je novina u arapskom svijetu, da je bio član Pokreta nesvrstanih, smatran je za liberalnog vladara i tolerantnog prema hrišćanima i radnicima iz zapadnog svijeta, što je doprinijelo njihovom zaposlenju u UAE.

S obzirom na to da su ostvarenja šeika Zaid Bil Sultan Al Nahijanu od međunarodno istorijskog značaja i da ne postoji rizik da će biti devalvirana u narednom periodu, Ministarstvo kulture je predložilo Vladi da uvaži zahtjev gradonačelnika Podgorice.

Kraljevska porodica Al Nahijan ranije je bila jedan od potencijalnih investitora na Velikoj plaži i Adi Bojani, a sa njima se pregovaralo o ulasku u Prvu banku koju kontroliše porodica Đukanović. Ti poslovi nijesu realizovani.

Kraljevska porodica Al Nahijan ranije je bila jedan od potencijalnih investitora na Velikoj plaži i Adi Bojani

Ministar inostranih poslova UAE, šeik Abdulan Bin Zajed Al Nahijan posjetio je u junu 2009. godine Crnu Gori, što je bila prva posjeta na državnom nivou u istoriji dviju zemalja.

Tada je sa crnogorskim kolegom Milanom Roćenom dogovoreno otvaranje diplomatskih predstavništva u obje države, a potpisani su sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investitora. Zabilježeno je da je prilikom posjete Al Nahijan Crnu Goru dva puta nazvao Makedonijom.

Premijer Đukanović i delegacija crnogorske Vlade prije tri dana se vratila iz posjete UAE. Đukanović je učestvovao na Svjetskom samitu obnovljive energije, i sastao se sa najvišim zvaničnicima te države iz porodice Al Nahijan.

Galerija

Bonus video: