Uručena nagrada "Oktoih" ekonomskoj školi "Mirko Vešović"

"Želimo sistem u kome će se izgrađivati crnogorski identitet kao najbolja tekovina naše prošlosti i naše sadašnjosti"
1 komentar(a)
Ekonomska škola "Mirko Vešović", Foto: Luka Zeković
Ekonomska škola "Mirko Vešović", Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2013. 14:04h

Državna nagrada “Oktoih” za 2012. godinu uručena je najstarijoj srednjoj stručnoj školi te vrste u Crnoj Gori - podgoričkoj Ekonomskoj školi “Mirko Vešović”.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović na svečanosti povodom najvećeg crnogorskog priznanja za obrazovanje i vaspitanje kazao je da "Oktoih" pokazuje i da se prije više od pet vjekova u Crnoj Gori znalo kojim putem valja ići i koje su vodeće vrijednosti kojima crnogorski narod treba da teži.

"Zna se to i danas. Današnje generacije građanske i demokratske Crne Gore žele da se ravnopravno u ključe u vodeće evropske i svjetske kulturne i rpsvjetne tekovine", kazao je on.

Stijepović je dodao i da je Crnoj Gori potreban efikasniji obrazovni sistem koji bi djeci omogućio sticanje potrebnih znanja, vještina, kompetencija, ali i njegovanje i uzvišeni osjećaj pripadnosti državi Crnoj Gori. Kako je kazao Vlada i Ministarstvo su odlučni u naporima da obezbijede kvalitetnije obrazovanje i da će ubuduće ulagati u infrastrukturu kako bi unaprijedili standarde školovanja - od predškoslih ustanova do Univerziteta.

"Želimo sistem u kome će se izgrađivati crnogorski identitet kao najbolja tekovina naše prošlosti i naše sadašnjosti", kazao je on obraćajući se prisutnima.

Stijepović je naveo da je prirodno da najstarija srednja stručna škola kakva je Mirko Vešović ima vodeću ulogu u reformi stručnog obrazovanja, a posebno u vrijeme kada je formiranje preduzetničkog duha neophodna karika kvalitetnog obrazovnog procesa.

"Uvjeren sam da je ugledna nagrada došla u prave ruke – školi čiji je napredak očigledan i čiji su uspjesi u službi razvoja školstva.

Najveće crnogorsko priznanje za obrazovanje i vaspitanje direktoru škole Branislavu Đukiću uručio je premijer Crne Gore i bivši učenik te škole Milo Đukanović.

Đukić je zahvalio se nagradu u ime svih zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi, kao i za visoke ocjene koje je ta škola dobila od komisije.

"Nagradu primamo u ime svih posvećenih profesora i učenika koji su decenijama gradili i čuvali reputaciju koju naša škola danas uživa. Duga tradicija naše škole zasnovana je na temeljnim i opšte humanim civilizacijskim vrijednostima – znanju, umijeću i sposobnostima razumijevanja duha vremena u kojem živimo i stvaramo. Te vrijednosti ekonomska škola njeguje već 90 godina", kazao je Đukić.

Kako je kazao škole dobijenim priznanjem dobija još više na ugledu i predstavlja veliki podsticaj za sve da i ubuduće postižu još bolje rezultate.

Bonus video: