Žabljak: Skoro svako selo bez struje

Periferne ulice i prigradska naselja tek treba da dođu na red i čistiće se prema utvrđenom redosledu
71 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 15:02h

Za nijansu povoljniji vremenski uslovi od onih u srijedu omogućili su subjektima koji se o tome staraju da aktivno krenu u otklanjanje posljedica koje je pričinilo posljednje nevrijeme.

Efekti se za sada jedino vide na glavnim gradskim saobraćajnicama koje su kvalitetno očistili snjegočistači komunalnog preduzeća. Koordinirano sa pripadnicima policije koji su pronalazili vlasnike automobila kako bi ih uklonili i olakšali rad snjegočistača.

Periferne ulice i prigradska naselja tek treba da dođu na red i čistiće se prema utvrđenom redosledu. Sve to u okolnostima nezadovoljstva nestrpljivih Žabljačana i drugih koje je nevrijeme zateklo u gradu pod Durmitorom.

O seoskim putevima za sad se i ne razmišlja. Saobraćajnu blokadu durmitorskih ruralnih područja upotpunjava i činjenica da je skoro svako selo bez struje. Bez struje je nekoliko sati juče bio i Žabljak jer su se ekipe električara ponovo vratile na delekovod prema Pljevljima. Oni su na Kosanici i na Jezerskoj površi finalizirali popravku na dalekovodu jer je njihova intrevencija u srijedu, u gotovo nemogućim uslovima, bila privremeno rješenje kako bi potrošači u gradu dobili struju tokom noći.

Ekipe električara intervenisale su i u brojnim trafostanicama ali i u seoskim područima kako bi, makar bliža naselja dobila struju. Iz durmitorskih sela stižu informacije da su štete na niskonaponskim mrežama ogromne. Iz Pitomina, sela koje je od Žabljaka samo nekoliko kilometara javila se Aleksandra Vuković. Kaže da je to selo odsječeno od svijeta.

"Do nas se ne može doći niti imamo struje. Rashladni uređaji se otapaju i zalihe hrane se mogu baciti. Mobilni telefoni, jedina veza sa svijetom su pri kraju jer ne možemo napuniti baterije. Nemamo ni vode jer se napajanje vrši preko pumpi. Razumijem da je nevrijeme prouzrokovalo štete ali sam revoltirana zbog toga što su stubovi za struju kroz Kovačku dolinu, sa kojih se i mi napajamo, već godinama oštećeni. Sve su to znali i odgovorni u elektroprivredi. Imali su vremena i kopnih dana da ih zamijene. Eto, to me revoltira. I pitam se dali su Italijani koji se, prema izjavama službenika naplate, veoma interesuju za dužnike i traže da im se isključi struja ako ne plate dugove u roku, ikada došli na Žabljak da se uvjere kakvo je stanje na terenu. Da svojim očima vide trule i naherene stubove", napisala je u SMS poruci Aleksandra Vuković.

Za putovanje jedina sigurna saobraćajnica je ona prema Pljevljima. Putuje se i prema Mojkovcu uz, kod mnogih, bojazan od lavina i usovi. Magistralom prema Nikšiću zbog velike mećave, saobraćaj je prekinut u srijedu popodne. Snjegočistači «Crnagoraputa» juče su neprekidno bili ja toj saobraćajnici. I tek u 14,30 bili u Šavniku odakle nam se javio šef stacionara u Žabljaku Sveto Anđelić.

"Cijelog dana bili smo u velikom poslu. Neprekidno su djelovale dvije mašine sa foto frezama, dva «Volvoa» sa kosim plugovima i utovarna lopata. Čekamo da nam nadležni jave šta dalje. I ako se saobraćaj bude odvijao biće to uz pratnju snjegočistača", kazao je Anđelić i dodao da će se jedna od tih mašina uputiti prema skijalištu Savin kuk koje, kao ni Javorovača, ni juče nijesu radili jer pored problema sa snijegom nije bilo ni struje.

Galerija

Bonus video: