KCCG: Dječak je pregledan, ali nije bio za prijem u bolnicu

U reagovanju KCCG se navodi da je Čurović obavila kompletan klinički pregled V.B. i da mu je odredila terapiju
413 pregleda 112 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 18:40h

Maloljetni V.B. je pregledan u Kliničkom centru (KCCG), a nije primljen na liječenje, jer prema laboratorijskim analizama i njegovom kliničko stanju za to nije bilo indikacija, saopšteno je iz KCCG.Nevladina organizacija Krug života podnijela je krivičnu prijavu protiv doktora Mire Samardžić i Nataše Čurović i NN lica zbog nepružanja ljekarske pomoći prošle godine maloljetnom V.B. iz Bijelog Polja u KCCG. U reagovanju KCCG se navodi da je Čurović obavila kompletan klinički pregled V.B. i da mu je odredila terapiju, o čemu, kako su kazali, postoji izvještaj ljekara specijaliste.“Dijete nije primljeno u bolnicu zato što prema kliničkom stanju i laboratorijskim analizama nije bilo indikacija za hitan prijem. Indikacije su propisane u opšte prihvaćenom protokolu, koji koristi endokrinologija”, kaže se u reagovanju KCCG.

“Dijete nije primljeno u bolnicu zato što prema kliničkom stanju i laboratorijskim analizama nije bilo indikacija za hitan prijem"

Odbile da djetetu pruže pomoć?

"Iako je dječak V.M.B. iz Bijelog Polja, kao dijabetičar sa ozbiljnim dijabetičnim komplikacijama upućen na bolničko liječenje od izabranog ljekara, specijaliste pedijatrije, Miroslava Femića u Institutu za bolesti djece, odjeljenje Dječje klinike, KCCG, doktori Samardžic i Čurović, odbijaju da ga hospitalizuju", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su na taj način Samardžić i Čurović postupile suprotno ljekarskoj etici, ali i Zakoniku Crne Gore, kojim se svi građani obavezuju da pomognu drugom licu ukoliko je u životnoj opasnosti.

Podsjeća se da je Femić dječaka uputio u Dječju kliniku zbog izuzetno visokih vrijednosti glukoze u krvi, koja je mogla izazvati trajna oštećenja zdravlja, odnosno zbog koje je bio životno ugrožen.

"Takođe, svojim postupkom natjerale su oca maloljetnog dječaka, Miraša Bulatovića, da postupa suprotno zakonima, i da dijete skoro ilegalno vodi na liječenje u zdravstvene ustanove izvan Crne Gore", navodi se u saopštenju.

NVO Krug života podnijela je protiv Samardžić i krivičnu prijavu zbog lažnog predstavljanja.

"Kao sto je javnost vec djelimično upoznata, Samardžić, koja je specijalista pedijatrije, predstavlja se kao endokrinolog. To se kosi ne samo sa ljekarskom i ljudskom etikom, sa zakonima Crne Gore i sa zvaničnim dokumentom KCCG, u kome se kaže da je jedini subspecijalista endokrinolog u Dječjoj klinici Lidija Rakočević", navodi se u saopštenju

Galerija

Bonus video: