Akademski slikar crta i na tijelima

Bojan Matunović nije planirao da se bavi tetoviranjem, a ideju za taj posao dao mu je najbolji drug, dok je bio na drugoj godini Likovne akademije
138 pregleda 8 komentar(a)
tetoviranje, Bojan Matunović, Foto: Luka Zeković
tetoviranje, Bojan Matunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2013. 20:55h

Bojan Matunović jedini je akademski slikar koji radi kao tatu majstor u Podgorici.

Po tijelima crta godinama i tvrdi da svakom klinjentu napravi unikatnu tetovažu.

Nije planirao da se bavi tetoviranjem, a ideju za taj posao dao mu je najbolji drug, dok je bio na drugoj godini Likovne akademije na Cetinju.

Matunović je početkom septembra otvorio studio na Zabjelu, netipičan po svemu

''Rekao mi je da bih mogao da pokušam da radim tetovaže jer sam talentovan za slikanje. Upravo njemu sam i radio prvu tetovažu, bila je to neka tribalna ruža, ali kada uporedim taj rad sa današnjim, ogromna je razlika – napredovao sam'', kroz osmijeh je rekao Matunović.

Istakao je da je, zbog slikarskog umijeća, razvio istančan osjećaj za osmišljavanje i stvaranje originalnih crteža i da svaku zamisao pretoči u posebnu, autorsku tetovažu.

Riječ je odgovrnom poslu, koji zahtijeva trud i koncentraciju, tvrdi on.

Diploma na zidu

Matunović je početkom septembra otvorio studio na Zabjelu, netipičan po svemu – po zidovima nisu okačene fotografije tetovaža, nego njegov sertifikat, on je po struci slikar, a u odvojenom dijelu kolega radi grafički i web dizajn.

''Prije samog procesa, klijenti moraju potpisati ugovor koji sadrži saglasnost i pitanja"

On je rekao da se tetoviraju uglavnom muškarci, mada se toga ne libe ni žene. Mušterije najčešće traže da im tetovira inicijale i imena, a izbjegava da radi tetovaže koje svi imaju, ili koje imaju “poznati”.

''Uglavnom imam muške klijente, oni rade velike tetovaže i imaju strpljenja. Dosta se tetoviraju i mlađe djevojke i žene, s tim što one obično odluče da rade manje, simbolične tetovaže koje vizuelno lijepo izgledaju i nisu previše upadljive'', kazao je.

Matunović je rekao da mušterije dobiju lokalnu anesteziju, tako da je tetoviranje praktično bezbolno.

''Prije samog procesa, klijenti moraju potpisati ugovor koji sadrži saglasnost i pitanja – da li boluju od neke bolesti, infekcije, da li znaju za rizik tetoviranja... Istakao bih da koristim igle za jednokratnu upotrebu, sterilizovane ultrasonične kade, a boje su biljnog porijekla i na svakoj je naglašen rok trajanja”, kazao je on.

Stroga uputstva

Pojasnio je da nakon iscrtane tetovaže na kožu stavlja sterilnu gazu i preporučuje pantenol mast za održavanje i smirivanje kože.

Istakao je da je veoma važno da se nakon tetoviranja pridržava uputstava i strogo vodi računa o higijeni, kako ne bi došlo do infekcije.

"Najduže tetoviranje trajalo je mjesec dana – klijent je tražio da mu se iscrta polovina leđa"

''Ako želi da mu tetovaža duže traje, mora je njegovati. Jako je važno da se izbjegava izlaganje suncu, solarijum, kupke, parfemi..'', kazao je Matunović.

On je svima koji nijesu sigurni da žele trajnu tetovažu preporućuje privremene, koje traju najduže 20 dana, a radi ih biljkom kanom.

Tetovirao i obrve

Matunović je rekao da imao raznih zahtjeva, a da su obrve jedne djevojke najčudnije mjesto na kojem je radio tetovažu.

"Traže i da im radim iscrtavanje usana. Najduže tetoviranje trajalo je mjesec dana – klijent je tražio da mu se iscrta polovina leđa, a najskuplje sam naplatio 1.200 eura za tetovažu. Cijena kod nas formira se na osnovu veličine tetovaže i komplikovanosti, a najjeftinija je deset eura'', rekao je Matunović.

Bonus video: