Podgorica: Ljekari tokom smjene prime i do 50 pacijenata

“Bitna je dobra organizacija. Jednom pacijentu neophodan je detaljniji pregled, a drugom samo uput..."
96 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 18:11h

Građani kod izabranog doktora u prosjeku provedu samo osam do deset minuta, iako je važećim standardima predviđeno da pregled traje četvrt sata.

Ljekari tokom sedmočasovne smjene pregledaju od 40 do 50 pacijenata, pa zbog toga ne mogu da posvete više vremena pacijentima. Za najviše 10 minuta u prosjeku, doktori moraju da pregledaju pacijenta, napišu recept ili uput specijalisti i sve to da unesu u kompjuter...

U Podgorici je registrovano oko 250 hiljada pacijenata, uključujući ljude i iz drugih gradova.

Načelnica Organizacione cjeline izabrani doktor za odrasle Mirjana Dobrović-Milošević kazala je da je sistematizacijom predviđeno 76 timova izabranih doktora, ali da je većina ljekara preopterećena.

“Doktori u toku smjene efektivno rade sedam sati, da bi uspjeli da pregledaju sve pacijente. Osim zakazanih, tu su i pregledi građana koji se trenutno žale na neke tegobe, a koje je ljekar takođe obavezan da primi”, kazala je Dobrović-Milošević.

Ona smatra da je neophodno posvetiti više vremena pacijentima, ali i ističe da i “pod pritiskom može dobro da se radi”.

“Bitna je dobra organizacija. Jednom pacijentu neophodan je detaljniji pregled, a drugom samo uput i on se ne zadržava u ordinaciji. Na taj način nadoknadi se vrijeme. Dešava se i da se neko zadrži i 20 minuta, što je odmah na uštrb drugih pacijenata”, kazala je Milošević-Dobrović.

Ona je istakla da izabrani doktor može imati najviše dvije hiljade pacijenata, a da ništa manje nijesu opterećeni ni ginekolozi u gradskim ambulantama koji tokom smjene pregledaju i do 60 pacijentkinja.

Koordinatorka Komisije za zdravstvena pitanja penzionera Olga Rubežić smatra da doktori posvećuju pacijentima onoliko vremena koliko su u mogućnosti i da građani moraju imati razumijevanja.

Penzioner Svetislav Brajušković, međutim, tvrdi da su ljekari preopterećeni, ali da neki nemaju ni dovoljno motiva da rade zbog “malih plata”.

Galerija

Bonus video: