Vuksanović šalje u penziju automobile starije od 20 godina

Racionalizacija troškova u Upravi policije počela od voznog parka, operativni sastav krim-policije i graničari posebno pogođeni odlukom
101 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 21:11h

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović naredio je svim organizacionim jedinicama da do petka 18. januara, sve automobile starije od 20 godina parkiraju u kamp na Zlatici.

Vuksanović je takvu odluku saopštio na kolegijumu UP, koji se prošlog petka održao u kampu, a starješinama i rukovodiocima tada je pojasnio da je to samo prvi krug stezanja kaiša i racionalizacije troškova u Upravi policije.

Odluka prvog čovjeka policije uslijedila je nakon prošlonedjeljnog sastanka Vuksanovića i njegovih pomoćnika sa premijerom Milom Đukanovićem, koji im je naredio da se svi troškovi u toj upravi svedu na minimum.

Racionalizacija je krenula od voznog parka, jer veliki dio budžetskog novca UP upravo ide na održavanje automobila, koje duži policija, kao i za kupovinu goriva.

“Kako se veliki dio novca troši na opravku i održavanje automobila starijih od dvije decenije, ali i zbog činjenice da takva vozila troše mnogo više goriva nego mlađa, traženo je da se 'pročisti' vozni park UP”, rečeno je “Vijestima” u vrhu Uprave policije.

Vuksanović je na sastanku najavio da postoji mogućnost i da policija uskoro na lizing nabavi nove automobile, pojašnjavajući da će to na duži rok biti mnogo bolja opcija nego da se svake godine troši mnogo novca za održavanje “krševa”.

Racionalizacija uslijedila nakon sastanka Vuksanovića sa Đukanovićem

Zbog odluke da “oldtajmeri” odu u penziju, došlo je do velikog nezadovoljstva posebno inspektora u kriminalističkoj policiji, ali i u redovima granične policije, koji u svakodnevnom operativnom radu duže takva vozila.

Oni smatraju da bi “penzionisanje” starih automobila moglo bitno da utiče na rad policije, jer mnoge jedinice u područnim jedinicama, ispostavama i sektorima duže vozila stara preko dvije decenije.

“Samo u PJ Podgorica imao oko 25 takvih automobila. Niko ne misli šta će biti ukoliko se, recimo, dogodi neko ubistvo, ne znam kako će se tada uraditi pravovremena i valjana blokada grada”, bio je samo jedan od komentara, koji se ovih dana čuju u krim-policiji.

Inače, za kriminalistički sastav policije više od 20 godina nije raspisivan tender za nabavku novih automobila, a novija vozila su u proteklih 5 - 6 godina dobile samo strarješine.

Prema podacima “Vijesti”, u voznom parku UP ima oko stotinjak automobila, koji su proizvedeni još prije raspada bivše SFRJ, a za održavanje takvih vozila troši se mnogo novca.

Za kriminalistički sastav policije više od 20 godina nije raspisivan tender za nabavku novih automobila

U voznom parku UP krajem 2011. godine urađena je evidencija automobila, pa je na osnovu Uredbe o uslovima i načinu koričćenja prevoznih sredstava, utvrđeno da policija u svom radu koristi 774 vozila.

Za petak je zakazan novi kolegijum Uprave policije u kampu na Zlatici, gdje će Vuksanović od starješinskog sastava tražiti raport o tome šta je učinjeno u prvoj sedmici racionalizacije troškova.

Najstariji “golf 1” iz 1977. godine

Prema evidenciji u voznom parku UP još uvijek se koriste “golfovi 1” i njihov unaprijeđeni model “golf 2”, ali i nekoliko “zastava”, koji su iz kragujevačke fabrike izašli polovinom osamdesetih godina.

Međutim, najstariji “oldtajmer” u voznom parku policije je “golf jedinica”, koji je proizveden davne 1977. godine, a kojeg duži automehaničar u Sektoru za ljudske resurse UP. “Taj automobil se još koristi”, rečeno je “Vijestima”.

Posebna muka oko smjene automobila biće u Sektoru za granicu i pogranične poslove, koji svakodnevno u radu koriste džipove, čuvene “picgauere”, koje je UP naslijedila od Vojske kada je preuzela čuvanje crnogorske granice.

Patrolama svega pet eura goriva dnevno

Kako bi se smanjili troškovi potrošnje goriva, neka policijska patrolna vozila dnevno mogu da troše od tri do pet litara goriva, odnosno od 150 do 220 eura na mjesečnom nivou, saznaju “Vijesti”.

Ta kvota određena je samo za posebne patrole, ali ne i za sve automobile u sastavu policije jer je na jugu i sjeveru dozvoljena veća potrošnja. Službenici policije imaju kartice koje su limitirane na iznos zavisno od sektora u okviru kojeg rade, bilo to da je saobraćaj, javni red i mir, kriminalistika, granična policija... Policajci koji patroliraju mogu sami da odluče, na osnovu mjesečnog limita koji nije ispod 150 eura, da li da određenog dana u rezervoar naspu više ili manje goriva.

Službenici policije, prema informacijama “Vijesti”, obično na benzinskoj pumpi natoče pun rezervoar, ukoliko se desi da prije kraja mjeseca nestane goriva, onda se obraćaju nadređenom, koji gorivo pozajmljuje od patrole koja nije potrošila svoj limit.

Znaće se ko će dužiti službeno vozilo

Direktor UP Božidar Vuksanović zadužio je prošle sedmice i novog pomoćnika za Sektor ljudskih resursa u UP Bobana Filipovića da napravi novi pravilnik, koji će predvidjeti ko sve u UP može dužiti automobil.

Vuksanović je bio jasan i tražio je da se donese uredba po kojoj će se znati ko za vrijeme radnog vremena može dužiti službeni automobil, a ko će ubuduće imati pravo da policijsko vozilo koristi tokom 24 sata.

Najavljeno je da će drugi krug stezanja kaiša u UP biti da se iz upotrebe izbace svi automobili stariji od 15 godina, što će tek dovesti do poteškoća u radu jer je takvih vozila mnogo više u voznom parku UP.

Najavljeno je da će drugi krug stezanja kaiša u UP biti da se iz upotrebe izbace svi automobili stariji od 15 godina

Vlada naredila smanjenje državnog voznog parka

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija do kraja januara dostaviće Vladi informaciju o racionalizaciji državnog voznog parka, saznaju “Vijesti”. Izvor “Vijesti” upućen u dešavanja u Vladi kazao je da se informacija o racionalizaciji odnosi na 54 državna organa, uprave i direkcije, te da se očekuje smanjenje voznog parka za 20 do 30 odsto.

Državni organi su zaduženi da MUP-u dostave plan racionalizacije koji bi obezbjeđivao normalno funkcionisanje tih resora, nakon čega bi posebna radna grupa, koju bi činili predstavnici dva ministarstva, dostavila konačan predlog Vladi.

Radna grupa bi Vladi trebala da predloži model prema kojem bi trebala da se sprovde racionalizacija. Izor iz Vlade kazao je da će se ministarstva principijelno zalagati da samo starjeniše imaju svoja vozila stalno na raspolaganju, dok će se izuzetak napraviti samo u slučajevima koji zahtjevaju veći broj automobila kao što su inspekciji organi. “Očekujemo smanjenje voznog parka za 20 do 30 odsto, pri čemu će dio ići na staro gvožđe dok će dio ići na licitaciju”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: