Crnogorski vojnici u Hrvatskoj vježbaju za borbene spasioce

Za razliku od prethodne tri godine, vojnici će od marta patrolirati gradom i na taj način obezbjeđivati bazu
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 16:45h

Pripadnici 7. kontingenta crnogorske vojske, koji se spremaju za odlazak u Avganistan, u Hrvatkoj se trenutno obučavaju za borbene spasioce. Obuka u Hrvatskoj dio je dogovora savezničkih snaga po kojoj će crnogorski kontingenti, koji su do sada samo obavljali stražarske zadatke u bazi, preuzeti mnogo zahtjevnije i opasnije zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, crnogorski vojnici će od marta naredne godine promijeniti lokaciju i zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu. Sedmi kontingent će biti lociran u gradu Maraz i Šarifu, zajedno sa njemačkim i hrvatskim trupama.

Za razliku od prethodne tri godine, kada su zadatke obavljali isključivo u bazi, od marta će patrolirati gradom i na taj način obezbjeđivati bazu. Zbog promjene zadataka Savjet za odbranu i bezbjednost mora donijeti nova nacionalna ograničenja, kojim bi se definisalo koji je opseg zadataka crnogorske vojske, odnosno granice do kojih mogu učestvovati u zadacima koalicionih snaga u Avganistanu.

Nacionalna ograničenja koja su trenutno na snazi podrazumijavaju da crnogorskim vojnicima u Avganistanu nije dopušteno da napuštaju bazu, osim u slučaju dolaska i odlaska u misiju. Osim toga, bazu mogu napustiti samo u slučaju da im je potrebna medicinska pomoć koju na tom mjestu ne mogu dobiti.

Ministarstvo odbrane je krajem prošle godine saopštilo da će osnovni zadatak pripadnika sedmog kontingenta biti spoljašnje obezbjeđenje vojne baze „Marmal“ putem patroliranja motornim vozilima, ali nijesu najavili da će biti angažovani kao “borbeni spasioci”.

Crnogorski kontingent će novi zadatak sprovoditi zajedno sa pripadnicima vojske Hrvatske i Njemačke, a Ministarstvo odbrane tvrdi da su hrvatske trupe već nekoliko godina angažovane na tom zadatku i "do sada nijesu imali značajnijih bezbjednosnih izazova".

Najavljeno je da su već sprovedene neophodne promjene u planovima priprema i obuke pripadnika sedmog kontingenta, te da će biti upućeni u Hrvatsku na dodatne pripreme.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je u kasarni u Požegi započela obuka pripadnika VCG koji će biti u sastavu 21. hrvatskog kontingenta učestvovanje u mirovnoj operaciji ISAF. Obuka je počela u subotu 8. januara za pet pripadnika crnogorske vojske koji se pripremaju za “borbene spasioce”, dok je prije dva dana devet pripadnika VCG započelo sa obukom za vozača.

Crnogorski kontingent će novi zadatak sprovoditi zajedno sa pripadnicima vojske Hrvatske i Njemačke

Saopšteno je da se obuka 21. hrvatskog kontingenta, uključujući i kontingent VCG koji ukupno broji 33 pripadnika, završava vježbom "Hrvatski ponos" koja će se održati na vojnom poligonu Gašinci od 18. janura do 1. februara ove godine.

Vježba "Hrvatski ponos" predstavlja završni dio priprema i ocjenjivanje spremnosti hrvatskoga kontingenta za učestvovanje u misiji ISAF.

Samardžić u sjedištu NATO o Avganistanu

Načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić prisustvovao je redovnom godišnjem zasjedanju Vojnog komiteta NATO i partnera održanom u sjedištu NATO u Briselu.

Teme sastanka su se odnosile na savremene bezbjednosne prijetnje i izgradnju vojnih kapaciteta u podršci ključnim zadacima NATO. Ministrstvo odbrane je saopštilo da je Samardžić upoznao saveznike o planovima za unapređenje operativnih sposobnosti vojske.

Načelnik Generalštaba učestvovao je i na sastanku NATO sa kontributorima u ISAF misiji, kao i sastanku posvećenom budućoj operaciji u Avganistanu nakon 2014. godine.

Galerija

Bonus video: