Kamenovana kuća romske aktivistkinje Behije Ramović

"Ovo što se desilo je direktna poruka svim romskim i egipćanskim aktivistkinjama da stanu sa pričom"
62 pregleda 10 komentar(a)
Behija Ramović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Behija Ramović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2013. 21:11h

U noći između ponedjeljka i utorka nepoznata osoba je gađala kamenicom prozor kuće u kojoj stanuje Behija Ramović, predsjednica ženske RAE mreže "Prva".

Romske i egipćanske aktivistkinje su osudile napad na Ramović i incident opisale kao "nedopustiv u demokratskom društvu". "Napad na Behiju Ramović je napad na slobodu izražavanja, na drugačije mišljenje, na demokratiju i nešto čime se ne samo institucije nego i Crna Gora kao društvo treba izboriti", saopštila je izvršna koordinatorka u Centru za romske inicijative Fana Delija.

Ona je podsjetila da organizacija kojom rukovodi Ramović od oktobra sprovodi projekat usmjeren protiv prisilnih i ranih brakova u toj zajednici, te da su članice organizacije u toku istraživanja naišle na prijetnje od strane Roma i Egipćana, čak i pojedinih romskih muških lidera.

"Ovo što se desilo je direktna poruka svim romskim i egipćanskim aktivistkinjama da stanu sa pričom pomenute teme, koja razotkriva negativne posljedice prisilnih i ugovorenih brakoja, koji najviše ugrožavaju ženska i dječja prava", kazala je Delija.

Povodom incidenta oglasilo se i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje najoštrije osuđuje svako nasilništvo i pokušaj zastrašivanja građana, zbog njihovih pripadnosti različitim grupama ljudi ili angažovanja u nekoj aktivnosti.

Iz tog ministarstva su apelovali na nadležne državne organe da se krivci što prije otkriju i procesuiraju. „Ako je razlog napada i zastrašivanja gospođe Behije Ramović njen angažman na unapređenju položaja i socijalnoj uključenosti Roma u crnogorsko društvo, incident je time još brutalniji jer je gospođa Ramović, kao dugogodišnja saradnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pokazala volju, spremnost i znanje na ovim humanim poslovima“, saopšteno je iz kabineta ministra Suada Numanovića.

Saopšteno je da su aktivnosti romskog nevladinog sektora u dijelu sprečavanja nasilnih i prijevremenih brakova kod Romkinja podržane i od strane tog Vladinog resora.

Napad je osudila i poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

Koji su to lideri na koje sumnja?

Predsjednik Savjeta Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana Isen Gaši osudio je vandalski napad na Behiju Ramović, tvrdeći da cijeni njen angažman.

“Behija Ramović u svojoj izjavi spominje lidere romske i egipćanske zajednice kao moguće vinovnike ovog vandalskog čina. Mi takvu mogućnost ne isključujemo, ali u cilju istrage apelujemo na Behiju Ramović da bude malo konkretnija i imenom i prezimenom identifikuje sve one pojedince u koje sumnja.

Ako iza ovog slučaja stoji neko od lidera, onda taj neko ima svoje ime i prezime i treba ga imenom i prezimenom prozvati, jer će time biti pošteđeni oni lideri romske i egipćanske zajednice koji se časno i pošteno zalažu za afirmaciju i zaštitu prava Roma/kinja i Egipćana/ki, a takvih nesumnjivo ima unutar naših zajednica”, rekao je Gaši.

Bonus video: