Pobješnjelo more u Ulcinju: Ribari jedva spasili barku

Uprkos pobesnjelom moru uspjeli su da za nešto više od sata, barku izvuku na površinu
4 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 14:37h

Ulcinjski ribar Skender Kahari umalo je ostao bez barke u nevremenu koje je sinoć i jutros zahvatilo najjužniju opštinu.

Njegov ribarski čamac bio je vezan u lučici Kacema kada ga je ogromni talas digao pa potopio. Uprkos pobješnjelom moru, njegove kolege uspjele su da za nešto više od sata, barku izvuku na površinu.

Osim Kaharijeve barke, u Kacemi je bila vezana još jedna ali je ona odoljela talasima. Ostali ribari, njih oko 15, svoje barke iz Kaceme na suvo, izvukli su još sinoć.

Kacemu je izgradilo JP za upravljanje morskim dobrom ali uprkos prijatnom vizuelnom utisku, lučica se pokazala nefunkcionalnom. Na nedavnom sastanku sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom, prvi čovjek JP Rajko Barović obećao je da „Morsko dobro“ i dalje insistirati na odgovarajućem tehničkom rješenju koje bi Kacemu učinilo bezbjednom za barke.

To se prije svega,kako je tada rekao, odnosi na izgradnju, odnosno produženje postojećeg lukobrana.

Iz JP Vijestima je ranije saopšteno da lučica "nikad sto odsto ne može garantovati bezbjednost plovila na vezovima“ te da se to odnosi samo na ekstremne vremenske uslove, „kojih je u godini oko 10 odsto". Kacema još uvijek nema upotrebnu dozvolu a kako je Vijestima rečeno u „Morskom dobru“ „sada slijedi procedura za dobijanja tog dokumenta“.

Galerija

Bonus video: