Pažin: Venecijanska komisija podržala rješenje Vlade da se spriječi blokada Sudskog savjeta

"Iako je današnje mišljenje Venecijanske komisije jasna potvrda ustavno-pravne i demokratske utemeljenosti pravnog rješenja koje je predložila Vlada, izražavam očekivanje da će vraćanjem opozicije u Skupštinu biti stvoreni uslovi da novi članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika budu uskoro izabrani..."
104 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.06.2018. 16:35h

Venecijanska komisija Savjeta Evrope podržala je, na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji, predlog Vlade Crne Gore za izmjenu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, po kojem članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika nastavljaju da vrše dužnost do izbora novog sastava Savjeta, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade Zorana Pažina.

"Venecijanska komisija, kao najviši evropski autoritet za oblast ustavnog prava, podržala je pravno rješenje koje je Vlada Crne Gore predložila u cilju sprječavanja blokade Sudskog savjeta, kao ključnog garanta nezavisnosti pravosuđa", saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin nakon sjednice Venecijanske komisije.

On je dodao da mu je drago da Venecijanska komisija u svom mišljenju opominje da visok stepen prava i nadležnosti koja u okviru našeg ustavnog i parlamentarnog sistema pripadaju opoziciji i podrazumijevaju i jasnu odgovornost da se data prava ne zloupotrijebe.

"Iako je današnje mišljenje Venecijanske komisije jasna potvrda ustavno-pravne i demokratske utemeljenosti pravnog rješenja koje je predložila Vlada, izražavam očekivanje da će vraćanjem opozicije u Skupštinu biti stvoreni uslovi da novi članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika budu uskoro izabrani uz propisanu kvalifikovanu većinu glasova i vlasti i opozicije. Ako svi ovom značajnom pitanju pristupimo sa stepenom društvene i političke odgovornosti koje ono zaslužuje, uvjeren sam da poslanici veoma brzo mogu postići saglasnost oko stručnih i moralnih referenci kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika", ocijenio je Pažin.

Iz Pažinovog kabineta su saopštili da je Venecijanska komisija saopštila u svom mišljenju da dijeli zabrinutost vlasti u Crnoj Gori da iz razloga kašnjenja u izboru članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, novi sastav Sudskog savjeta ne može početi sa radom u predviđenom roku, dok četvorogodišnji mandat prethodnom sastavu ističe.

"Produženje mandata članova prethodnog sastava Sudskog savjeta je rješenje koje su usvojile pojedine evropske države i Venecijanska komisija ga preporučuj", navodi se u mišljenju Venecijanske komisije, a saopšteno je iz Pažinovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da Venecijanska komisija takođe zaključuje da je nezavisnost pravosuđa neizostavan element vladavine prava, kao i da je funkcionisanje Sudskog savjeta, u pravnim sistemima u kojima postoji, ključni garant nezavisnosti pravosuđa.

"Uz generalnu saglasnost sa pravnim rješenjem koje je predložila Vlada, Venecijanska komisija smatra da je uputno dodatno precizirati da, u slučaju kašnjenja sa izborom članova Sudskog savjeta u Skupštini, samo oni članovi Savjeta koje bira Skupština nastavljaju da obavljaju dužnost do izbora novih, dok se za sve ostale sprovodi redovna procedura izbora. Navedenu sugestiju Venecijanske komisije Vlada će prihvatiti i uvrstiti putem amandmana na Predlog zakona koji se nalazi u skupštinskoj proceduri", zaključuje se u saopštenju iz Pažinovog kabineta.

Bonus video: