Kolašin, Plav, Plužine i Šavnik i dalje bez struje

Područje Kolašina je od sinoć bez struje, zbog kvara na dalekovodu Mojkovac-Kolašin
87 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 18:22h

Ekipe Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) uspjele su da otklone dio kvarova na dalekovodima, nastalih usljed nevremena, pa su struju dobili potrošači iz Berana i Rožaja.Kako je saopšteno iz EPCG, bez struje su i dalje Kolašin, Plav, Plužine i Šavnik, kao i seoska područja u bjelopoljskoj, žabljačkoj i mojkovačkoj opštini.Iz EPCG podsjećaju da je prekide na elektrodistributivnoj mreži prouzrokovalo nevrijeme sa teškim, vlažnim snijegom, olujnim vjetrom i velikim atmosferskim pražnjenjima, koje je sinoć zahvatilo Crnu Goru. Područje Kolašina je od sinoć bez struje, zbog kvara na dalekovodu Mojkovac-Kolašin.Zbog kvarova na dalekovodima Brezna-Plužine i Pljevlja-Plužine, područje Plužina od juče nije snabdjeveno električnom energijom. Navodi se da su popravljeni kvarovi na dalekovodima prema Gornjeg Polju, Rastovcu i Vidrovanu, pa oko 80 odsto potrošača sa toga područja ima uredno snabdijevanje strujom. Baz struje su još Vučje, kao i Banjsko i Grahovsko područje.„Zbog loših vremenskih prilika i ugrožene stabilnosti stubova usljed krađe njihovih elemenata, došlo je do rušenja dva stuba na dalekovodu Berane-Andrijevica, pa su od juče bez napajanja električnom energijom područja Andrijevice i Plava“, kaže se u saopštenju.Navodi se da je, usljed težine snijega, došlo je do kvara na dalekovodu Čokrlije u Bijelom Polju, pa oko 1,5 hiljada potrošača seoskog i planinskog područja nijesu uredno snabdjeveni strujom.„U Mojkovcu su grad i prigradska naselja uredno snabdjeveni električnom energijom, dok problem imamo na seoskom području“, navode iz EPCG.Iz te kompanije su poručili da su sve raspoložive ekipe na terenu i rade na lociranju i otklanjanju kvarova.„Molimo potrošače za razumijevanje, jer će naše ekipe učiniti sve da u najkraćem roku otklone probleme u snabdijevanju električnom energijom“, kaže se u saopštenju.

Žabljak pred blokadom zbog snijega

Skoro metar novog snijega, koliko je na Žabljaku palo tokom posljednja 24 časa, i posljedice koje su zbog toga nastupile dovele su život i rad u ovom turističkom centru na granicu blokade. Nevrijeme koje traje i danas izazvalo je velike teškoće u saobraćaju. Naročito magistralom prema Nikšiću gdje putari neprekidno čiste snijeg u uslovima jake mećave i smanjene vidljivosti.

"Uprkos našem trudu nevrijeme povremeno prekida saobraćaj. Prinuđeni smo da organizujemo kolone vozila koje se u oba smjera kreću za snjegočistačima" kaže šef stacionara Crnagoraputa u Žabljaku, Sveto Anđelić i apeluje da se do stabilizacije vremene ne kreće na put bez velike potrebe.

Nevrijeme je uslovilo da u punom pogonu budu i snjegočistači Komunalnog preduzeća. Iako od ranog jutra djeluju, gradske saobraćajnice su elementarno prohodne a sva sela odsječena od aministrativnog centra.

Zbog kvara na visokonaponskom dalekovodu Žabljak je do 17 časova bila bez struje.

Većina žabljačkih sela bez struje je od utorka uveče. Predsjednik MZ sela Mala Crna Gora Miliša Dakić javio je da je nevrijeme desetkovalo niskonaponsku mrežu kroz selo koje se strujom napaja iz pravca Plužina.

"Bezbroj stubova je polomljeno. Provodnici su pali po krovovima kuća a u narodu je zavladala panika" kazao je Dakić.

Prekid napajanja strujom izazvao je probleme i u vodosnabdijevanju koje je za sad stabilno. Direktor Komunalnog preduzeća, koje gazduje žabljačkim Vodovodom, Radenko Radulović kaže da je situacija pod kontrolom.

"Obzirom da su dotoci vode prirodnim padom slabe izdašnosti a pumpe u reni bunarima ne rade, ako struja ne dođe tokom dana bićemo primorani na restrikcije odnosno isključenja pojedinih seoskih područja" kazao je Radulović.

Zbog nevremena i problema sa strujom ne rade ni žabljačka skijališta. Zbog toga gosti kojih ima u velikom broju prinuđeni su da odmor provode u šetnji prema Crnom jezeru ili boravku u hotelu i drugim ugostiteljskim sadržajima u gradu.

Galerija

Bonus video: