Franović ipak vraća pare

Bivši predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture najavio da će poštovati zahtjev Vlade
101 pregleda 10 komentar(a)
zarija franovic, Foto: Zoran Đurić
zarija franovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.01.2013. 16:36h

Bivši predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Zarija Franović najavio je da će vratiti bonus od 5.500 eura, koji je od ŽICG uzeo prošlog ljeta iako je kompanija u dugovima.

Franović, kojeg je novi odbor direktora na čelu sa Rešadom Nuhodžićem, prekjuče javno pozvao da vrati novac, kazao je juče “Vijestima” da će poštovati odluku Vlade.

“Sve što je u skladu sa zakonom i odlukom Vlade Crne Gore ja poštujem i poštovaću. To sam i do sada radio”, kazao je Franović.

Iz Ministarstva finansija sredinom prošlog mjeseca saopšteno je da će od članova uprava javnih ustanova i preduzeća, u kojima država ima većinsko vlasništvo, zahtijevti da vrate bonuse jer je to, kako je rečeno, u suprotnosti sa preporukom Vlade o mjerama štednje.

Pošto su bivši i sadašnji članovi odbora direktora, predstvnici državnog kapitala, Spaso Popović, Marko Rakočević i Ljubomir Sošić, ili odbili da prime ili vratili bonus, još je nepoznanica da li će to uraditi bivša i sadašnja članica odbora Biljana Šofranac. Ona nije do kraja sigurna koliko je primila na ime bonusa, ali ni hoće li vratiti taj novac.

“Sve što bude po zakonu tako ću uraditi”, kaže Šofranac, dodajući da nije tačna informacija, koju su “Vijesti” dobile iz ŽICG, da je primila pet prosječnih zarada, odnosno oko 2.500 eura.

Na pitanje koliko je tačno primila i hoće li da vrati ona je ostala nedorečena. Kaže da je primila četiri prosječne zarade, a ne pet i da to nije po 500 eura nego “četiristo i nešto”. Za odgovor na pitanje koliko je to tačno, novinaru je savjetovala da se obrati računovdstvu ŽICG. Šofranac nije znala ni koliko je zbirno primila bonusa, dodajući da je to, koliko se sjeća, između 1.600 i 1.700 eura.

Na pitanje je li u etičkoj ravni problematično uzeti bonus iz kompanije koja knjiži gubitke, Šofranac je odgovorila: “Bonusi se odnose na 2011. godinu i tada je ŽICG poslovao sa dobitkom”.

Prosjek plata u ŽICG je gotovo 500 eura. Toliko iznosi i mjesečna naknada za članove odbora koji nijesu profesionalno angažovani u ŽICG, odnosno kojima to nije stalno zaposlenje. Odbor mjesečno održi sjednicu ili dvije.

Iako se u preporuci Vlade samo kaže da će od uprava javnih ustanova i preduzeća, u kojima država ima većinsko vlasništvo, tražiti da vrate bonuse, u novoj upravi ŽICG kažu da je preporuka obavezujuća samo za predstavnike državnog kapitala. Šofranac je predstavnica investicionih fondova.

Bonus video: