Zdravstveni sistem u očima medicinara i pacijenata: Nestašice ljekova i male plate

Udio pacijenata koji smatraju da je reforma zdravstva dobra je povećan
62 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 11:57h

Najveći problemi u zdravstvenom sistemu u očima medicinara i pacijenata jesu slaba primanja zdravstvenih radnika i nestašice ljekova, koja je prošle godine bila prisutna, ocijenjeno je u Istraživanju o zdravstvenom sistemu koje je 2012. godine radio Ispos stratedžik marketing, za postrebe Svjetske banke i Ministarstva zdravlja.

Upoređivanjem istraživanja sa istim iz 2008. godine, uviđa se povećanje broja pacijenata i medicinskih radnika zadovoljnih reformom u tom sektoru.

Udio pacijenata koji smatraju da je reforma zdravstvenog sistema dobra za pacijente je povećan sa 31 odsto u 2008. godini na 60 odsto, koliko je prošle godine pozitivno ocijenilo reformu.

“Modelom izabranog doktora (ID) su pacijenti u većini zadovoljni (68%), a samo 5% nije zadovoljno”, pokazalo je istraživanje

Čekanje na pregled je za većinu ispitanih pacijenata trajalo manje od pola sata, a nešto više od trećine na pregled je čekalo do 10 minuta.

U odnosu na 2008. godinu prosječno vrijeme čekanja smanjilo se sa 53 na 20,2 minuta.

Pacijenti su, prema nalazima istraživanja, manje čekali i na specijalističke preglede, pa umjesto 15 dana, prošle godine su prosječno čekali sedam.

Takođe, većina ispitanih pacijenata na pregled specijaliste čekalo je svega do pet dana (68 odsto).

Najveći broj pacijenata ima svog izabranog doktora (93 odsto), a najveći dio njih je i zadovoljan, jer se kod istog liječe duže od dvije godine (54 odsto).

“Modelom izabranog doktora (ID) su pacijenti u većini zadovoljni (68 odsto), a samo pet odsto nije zadovoljno”, pokazalo je istraživanje.

Prema većinskom mišljenju ispitanika, princip ID je donio mnoge pogodnosti – manje gužve, kraća čekanja, veću dostupnost ljekara, ali i bolju komunikaciju na relaciji pacijet-ljekar. Istraživanje je rađeno u zdravstvenim ustanovama u Baru, Nikšiću i Podgorici.

Radunović: Nema nestašice ljekova

U Crnoj Gori nema deficita ljekova, rekao je danas ministar zdravlja Miodrag Radunović, navodeći da je završen veliki tender nabavke za ovu godinu, prenijela je agencija Mina.

"Na njemu imamo najširu listu ljekova i vjerujem da u ovoj godini ne bi trebalo da dođe do nestašice ljekova, što je bio slučaj prošle godine", rekao je Radunović.

Ministar zdravlja je podsjetio da je u pojedinim periodima prošle godine nedostalo ljekova u apotekama. "Zbog toga su, razumljivo, građani bili nezadovoljni"

On je podsjetio da je u pojedinim periodima prošle godine nedostalo ljekova u apotekama.

"Zbog toga su, razumljivo, građani bili nezadovoljni", rekao je Radunović, nakon potpisivanja ugovora za građevinske radove na Institutu za bolesti djece.

Radunović je kazao da se do sada 191 zaposleni u javnom sistemu prijavio da potpiše sporazumni raskid radnog odnos sa zdravstvenim institucijama.

Od tog broja, kako je prcizirao, 118 je medicinskih radnik i 71 nemedicinski.

"Dinamika kojom ćemo to raditi biće shodno Sporazumu o zaradama koji je potpisan između Vlade i sindikatra.

Menadžeri zdravstvenih ustanova će napraviti uvid u spiskove i vidjeti da li se odlaskom tih ljudi zatvara i njihovo radno mjesto ili su oni nepohodni sistemu", kazao je Radunović

Prema njegovim riječima, ukoliko su te osobe potrebne zdravstvenom sistemu, sa njima će se razgovarati.

"Grijanje je u redu i pozivam novinare da naprave reportaže i obavijeste javnost. Informacije koje se plasiraju uznemiravaju naše pacijente", kazao je Mijović. On je naveo da je ranije bilo "određenih problema" i da se kasnilo s nabavkama, ali da je sada sve u redu

"Dinamika isplate novca će biti do kraja prvog kvartala ove godine.

To je važno jer, ukoliko iskazujemo potrebu za sporazumnim raskidom radnog odnosa, onda je bolje da što prije ispunimo obaveze", precizirao je Radunović.

Na pitanje da li će uskoro biti riješen problem grijanja u Kliničkom centru (KC), direktor te institucije, Milan Mijović, je odgovorio da u KC sve normalno funkcioniše.

"Grijanje je u redu i pozivam novinare da naprave reportaže i obavijeste javnost. Informacije koje se plasiraju uznemiravaju naše pacijente", kazao je Mijović.

On je naveo da je ranije bilo "određenih problema" i da se kasnilo s nabavkama, ali da je sada sve u redu.

Galerija

Bonus video: