Branko Ćupić ponovo gazda Citadele

Poznati biznismen raskinuo kupoprodajni ugovor za srednjovjekovnu tvrđavu u Budvi
1066 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 15:08h

Budvanski biznismen Branko Ćupić ponovo je postao vlasnik kulturno-istorijskog spomenika, starogradske tvrđave Citadela, nakon što kupac Milorad Suzić iz Zemuna nije poštovao kuporodajni ugovor.

To je „Vijestima“ juče potvrdio i Ćupić u telefonskom razgovoru. Ćupićeva firma „Citadela“ DOO, koju je on osnovao i čiji je stoodstotni vlasnik, koja je gazdovala najmonumentalnijom građevinom unutar budvanskih gradskih zidina, raskinula je ugovor i time ponovo na sebe vratila imovinu.

Da je došlo do raskida ugovora, koji je zaključen krajem aprila prošle godine, jasno je naznačeno i u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine. Suzić se još vodi kao formalni vlasnik tvrđave.

Prije posla sa njim Ćupić je od Opštine Budva tražio za Citadelu sedam milion eura, pošto je razmatrano da tu bude preseljena administracija i da se taj spomenik kulture vrati kulturi i turističkoj valorizaciji.

Srednjovjekovni kastel grada Budve, posvećen svetoj Mariji, poznatiji kao Citadela, i dalje je pod pod hipotekom Prve banke na ime kredita od tri miliona eura. I država je sa svoje strane na Citadelu upisala hiopoteku na ime neplaćenih poreskih potraživanja u ukupnom iznosu od 91.323 eura.

Srednjovjekovna tvrđava, budvanski Akropolj, ponos grada, je prije 15 godina čudnim spletom okolnosti iz vlasništva jugoslovenske Vojske i Opštine prešla u ruke Branka Ćupića. Iako se proljetos spekulisalo da je Citadelu kupio srpski biznismen Milan Beko, to je demantovano.

Kompleks Citadele obuhvata 416 kvadrata izgrađenih objekata i 2982 kvadrata dvorišta, koji objedinjuje tri palate i veliko dvorište opasano zidinama. Na svakoj od ovih nepokretnosti upisana je hipoteka Prve banke ”uz zabranu dodatanog opterećenja po bilo kom osnovu i prenosu bilo kojeg prava na njoj prije izmirenja duga”.

Ćupić je vlasnik bečićkog hotelskog kompleksa “Ibero star Belvi”, koji se računa za poslovno najsupješniju privatnu hotelsku kompaniju u Crnoj Gori jer ostvaruje više od 200.000 noćenja. Ćupić kao partnera u cijelom poslu ima prestižni njemačko-špansi hotelski brend “Ibero star”, koji je renovirao hotelski kompleks i proteklih šest godina uspijevao da obezbijedi gotovo stopostotnu sedmomjesečnu popunjenost.

Imperija Ćupića uključuje i lanac supermarketa “Slavija”, a u vlasništvu njegove firme „Imobilia“ je veliki zemljišni kompleks na Crvenoj glavici od 25.000 kvadrata, nadomak Svetog Stefana.

Ćupić je i vlasnik firme “Jadran Perast“, te nekoliko srednjovjekovnih palata u Boki. Njegova kompanija gazduje i hercegnovskom Gradskom kafanom, centralnim mjestom u ovom primorskom gradu.

Od otmice do dragulja

Ćupić je u proteklih deceniju u više navrata bio u žiži javnosti. Poslednji put medijska prašina digla se sredinom marta prošle godine kada je iz sefa njegovog hotela „Belvi“ u Bečićima policija zaplijenila 30 kilograma poludragog kamena opala.

Ćupić je tada prilikom informativnog razgovora u policiji saopštio da je drago kamenja uzeto iz sefa hotelske sobe koje su deponovali inostrani gosti. Nemio događaj Ćupiću se dogodio i prije tačno deceniju, kada je u proljeće 2003. godine otet.

Početkom marta te godine cijela crnogorska javnost je saznala za nesvaklidašnju otmicu i još spektakularnije oslobađanje poznatog biznismena, koga je grupa razbojnika predstavljajući se kao policajci zaustavila u Budvi pod izgovorom da mu pregledaju automobil.

Razbojnici su vezali Ćupića, stavili mu selotejp na usta i automobilom odvezli do Skadarskog jezera, odakle su pokušali da ga prebace u Albaniju.

Kako su mediji tada pisali, Ćupić je uspio da se oslobodi, pucao je u jednog od otmičara, a potom je brzom intervencijom policije i spasen.

Galerija

Bonus video: