Koncert za napuštene pse i Belku, kojoj je amputirana noga

Ulaz na koncert je besplatan, a zainteresovani građani pomoć za napuštene životinje mogu ostaviti u donatorskoj kutiji, koja će biti postavljena u sali
67 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 09:05h

Nevladina organizacija “Pravo na život” organizuje 17. januara humanitarni koncert u pljevaljskom Domu vojske, a novac koji se prikupi biće uplaćen azilu za napuštene životinje i za liječenje kujice Belke, kojoj je nedavno amputirana noga.

Napuštenoj kujici nedavno je morala da se amputira prednja lijeva noga zbog povreda koje je zadobila najvjerovatnije iz vatrenog oružja, a nekoliko godina ranije izgubila je i zadnju lijevu nogu kada je neko od nesavjesnih građana pucao na nju i teško je povrijedio.

Ruka šapi: Kako je Vanja spasila Srećka... >>>

Zahvaljujći aktivistima NVO “Pravo na život”, Belka, koja se tek oštenila, prebačena je u Ulcinj gdje joj je, zbog teških povreda, morala biti odsječena i druga noga.

Predsjednica Udruženja Indira Lajko kazala je da su kujicu prije više od dva mjeseca našli u mjestu Dajevića han, na izlazu iz Pljevalja prema Čajniču, sa teškom povredom noge.

Belka je trenutno smještena u pljevaljskom azilu za napuštene životinje, odakle pokušavaju da je udome u nekoj od zemalja koje primaju invalidne životinje

Ulaz na koncert je besplatan, a zainteresovani građani pomoć za napuštene životinje mogu ostaviti u donatorskoj kutiji, koja će biti postavljena u sali.

Lajko je kazala da su Belkina operacija i rehabilitacija koštale oko 600 eura, od čega je to Udruženje do sada platilo oko 200 eura.

Ona je pozvala sve građane da dođu i svojim prilozima pomognu rad azila.

Udomiti Belku u državi u kojoj primaju invalidne životinje

Lajko je kazala da je Belka trenutno smještena u pljevaljskom azilu za napuštene životinje i da pokušavaju da je udome u nekoj od zemalja koje primaju invalidne životinje.

"Ako se ne udomi za nekoliko dana ja ću je uzeti i brinuću se o njoj, jer iako živi sa dvije noge, puna je života. Svakog dana joj kuvam hranu i spremam u azil. Nemam pare da joj kupim protezu za noge, ali će se i taj problem riješiti", rekla je Lajko, koja brine o devet kučića i četiri mačke.

Volonterka Udruženja Selma Šljukić kazala je da će na koncertu nastupiti kulturno-umjetnička društva “Volođa” i “Pljevlja”, kao i lokalni muzičari. Kako je rekla, novac prikupljen na koncertu biće upotrijebljen za pomoć u "zbrinjavanju svih ničijih pasa".

Sjećanje na Lakija

Na dan održavanja koncerta, 17. januara, navršava se dva mjeseca od smrti Lakija, psa otkinute donje vilice, kojeg je na pljevaljskom groblju pronašla Selma Šljuka. Zahvaljujući pomoći ljubitelja životinja u Crnoj Gori i Srbiji, Laki je dobio priliku za liječenje u Subotici.

Laki, pljevaljski pas bez donje vilice, traži bolji život u Subotici >>>

Pas je, nažalost, uginuo.

Niko tačno ne zna kako se dogovodilo da pas ostaen bez vilice. Njegovim spasiocima najuvjerljivije je djelovala priča da je bez vilice ostao kao žrtva nekog od onih koji u okolini Pljevalja pripremaju pse za borbe.

Bonus video: