Koprivica smijenjen, Franović da vrati pare

Odbor direktora Željezničke infrastrukture, dva mjeseca nakon željezničke nesreće u Mojkovcu, odlučio da povuče oštre poteze
106 pregleda 38 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Zoran Đurić
Zarija Franović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.01.2013. 21:23h

Odbor direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) smijenio je sinoć direktora Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja Rajka Koprivicu.

Koprivica je, prema infromaciji „Vijesti“ iz ŽICG, smijenjen na predlog izvršnog direktora te kompanije Milana Čolakovića zato što je bez njegovog znanja vratio na posao otpravnike Nova Rosića i Goluba Dulovića, koji su bili dežurni za vrijeme nedavne željezničke nesreće kod Mojkovca, iako sudski postupak još nije završen.

Drugi razlog za smjenu je taj što se otpravnici nijesu odazvali na poziv izvršnog direktora da u subotu dođu na sastanak sa njim. Otpravnici, koji ne plaćaju prevoz vozom, nedolazak na sastanak, prema infromaciji „Vijesti“, opravdali su time da nijesu imali novac za prevoz do Podgorice.

Koprivičina smjena prva je koja je u indirektnoj vezi sa željezničkom nesrećom koja se prije dva mjeseca dogodila kod Mojkovca. Tada su stradali radnici novosadske firme "Zgop" Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), a preko 40 putnika iz voza koji je zbog nečijeg propusta u tunelu naletio na radnu mašinu, zadobilo je teže i lakše povrede.

To je za sada i jedina smjena koju je napravila nova uprava ŽICG izbrana pred Novu godinu. Koprivica sinoć nije htio da komentariše odluku Odbora direktora. „Kada dobijem zvaničnu odluku i vidim obrazloženje biću u prilici da komentarišem“, kazao je on “Vijestima”.

Poziv Franoviću da vrati 5.500 hiljada

Odbor je raspravljao i o bonusima koje je sredinom godine podijelio „stari“ odbor direktora kompanije koja knjiži milionske gubitke.

„Pošto je jedan član odbora odbio da uzme bonus, dva druga su ga ubrzo vratila odlučeno je da se bivšem predsjedniku odbora Zariji Franoviću uputi zvaničan zahtjev da vrati novac“, rečeno je „Vijestima u ŽICG.

Bonus u visini jedne prosječne zarade u ŽICG, oko 500 eura, odbio je da primi Spaso Popović, a Marko Rakočević i i Ljubomir Sošić su ga ubrzo vratili. Sva trojica su predstavnici državnog kapitala i bili su članovi i starog odbora razriješenog pred Novu godinu i novog tada izabranog.

Franović, četvrti predstavnik državnog kapitala i bivši predsjednik odbora sredinom godine uzeo je bonus oko 5.500 eura. Peti član i starog i bivšeg i sadašnjeg odbora, predstavnik investicionih fondova Biljana Šofranac dobila je bonus oko pet prosječnih zarada u kompaniji , odnosno oko 2.500 eura. Ona može, ali ne mora da vrati bonus pošto nije predstavnik državnog kapitala.

Sređivanje stanja

Nova uprava ŽICG je izgleda počela sa sređivanjem stanja u kompaniji koju preteklih mjeseci potresaju skandali vezani za neregularne isplate astronomski visokih plata najvišim čelnicima kompanije, neregulorno zapošljvanje rođaka i katastroflano loši međuljudski odnosi.

Sve je kulminiralo početkom decembra kada je grupa direktor njegovih njabližih saradnika uputila pismo Franoviću sa ultimatumom da će obavijestiti javnost o njegovim neregularnim poslovima ako ne podnese ostavku.

Krajem mjeseca Franović je smijenjen a sa njim i izvršni direktor ŽICG Branislav Filipović, koji mu je bio potpuno prepustio gazdovanje kompanijom.

Bonus video: