Raste broj oboljelih od gripa

"Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju“, poručuju iz Instituta za javno zdravlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 17:27h

U Crnoj Gori, u odnosu na prethodnu sedmicu, raste broj slučajeva oboljenja sličnih gripu i do sada je registrovano njih 150, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

„Najveći broj oboljelih registrovan je od 25 do 64 godine. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B“, piše u saopštenju.

Kako se navodi i u evropskim zemljama, registrovano je povećanje broja osoba oboljelih od gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje su ukazali da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama

Iz Instututa su podsjetili da je 2012/13 registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

Oni su napomenuli da je vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa.

„Preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju“, poručuje se u saopštenju.

Oni su ukazali da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama.

Vakcinacija - najefektivnija mjera prevencije gripa

„Opšte mjere prevencije podrazumijevaju i redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost“, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: